Angajatii din Finante solicita familie ocupationala distinctă in Legea salarizarii
Sindicatul National Finante Publice – SindFISC solicita Parlamentului Romaniei, intr-o scrisoare deschisa, introducerea in Legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, a familiei ocupationale FINANTE.
SindFISC solicita o salarizare distincta celei prevazute in familia ocupationala Administratie publica, in functie de activitatea specifica prestata de angajati, de complexitatea fiecarei activitati si de riscurile asumate.
Astfel, finantistii solicita o anexa distincta pentru familia “FINANTE”, cu grile pe diverse domenii de activitate, pe structuri ierarhice si pe tipuri de functii:
– functii de specialitate, intrucat in toate circularele MFP/ANAF si in actele normative referitoare la activitatea acestora, se vorbeste de pesonalul de specialitate din cadrul activitatii de inspectie fiscala, antifrauda fiscala, analiza de risc, solutionare contestatii, executare silita, registru contribuabili, asistenta contribuabili, trezorerie etc. ;
– functii suport ( IT, juridic, audit, control intern, contabilitate creante bugetare,etc. ) ;
– functii generale ( contabilitate, personal, administrativ ).
Sindicalistii sustin ca aproximativ 80% din personalulul ce activeaza in Finante desfasoara activitati specifice, iar acesti angajati ar trebui sa beneficieze de o incadrare salariala specifica, diferita de cea a restului angajatilor care presteaza activitati de ordin general si se regasesc partial sau in totalitate, in orice institutie a Administratiei publice.
In opinia lor, actualul tratament salarial egalitarist conduce la demotivarea personalului, migrarea acestuia de la activitatile specifice catre activitati generale, la lipsa atractivitatii angajarii si imposibilitatea recrutarii de personal pentru domeniile specifice.
In acest context, SindFISC atrage din nou atentia asupra faptului ca valul de nemultumiri din ultima perioada, manifestat in randul angajatilor din finante, poate escalada prin radicalizarea protestelor.