Angajaţii tineri, stresaţi şi obosiţi la job
Peste 99% din angajaţii români se simt stresaţi la locul de muncă, iar cea mai afectată categorie de vârstă este 18-35 de ani. Asta reiese dintr-un studiu al unei compani de resurse umane. Cercetarea a pornit de la efectele cauzate de stres, cum ar fi oboseala, durerile de cap sau gestionarea necontrolată a emoţiilor. Soluţia, spun psihologii, este odihna bună şi activitatea fizică. Timea are 21 de ani şi de un an este voluntar la Serviciul de Ambulanţă.
Timea Naghi, voluntar pe ambulanţă: Tot timpul trebuie să stai la dispoziţia oamenilor, mai ales oamenii bolnavi sunt şi mai dificili. Când vine apelul, ne-am îmbrăcat şi am plecat.
Potrivit unui studiu întocmit de Dynamic HR, 99% din angajaţii din România sunt stresaţi şi suferă de stări de oboseală sau epuizare. Studiul a fost făcut online, a vizat angajaţi din toate domeniile de activitate şi a pornit de la efectele resimţite de aceştia. 99,7% din cei intervievaţi au dureri de cap, resimt oboseala sau nu-şi pot controla bine emoţiile. Corina Lupău, psiholog: O doză mai mică de stres, până la medie, nu ne afectează prea tare. Pe de altă parte, dacă stresul este prelungit şi de durată, acesta are efecte atât în plan emoţional, ducând deseori la depresie, anxietate, stări aproape patologice de furie.
Simona Nicolaescu, antreprenor Dynamic HR: Oamenii manifestă diferite simptome, cum ar fi durerile de cap, faptul că nu dorm bine, faptul că îi doare stomacul.
Soluţia, spun psihologii, este odihna şi activitatea fizică.
Corina Lupău, psiholog: Ar fi foarte important să avem anumite măsuri de igienă pe care chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă, cum ar fi regula celor trei „8”, adică opt ore de somn, opt ore de muncă şi opt ore de odihnă.
Activitatea fizică are un rol important în metabolizarea hormonilor de stres.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 804 persoane. Aproape 50% din cei intervievaţi au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani.
Sursa: digi24.ro