Avocatul Poporului sesizeaza CCR – exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea dialogului social
In opinia Avocatului Poporului, prevederile legii dialogului social care stabilesc ca pentru constituirea unui sindicat este necesar ca in respectiva unitate sa fie cel putin 15 angajati, sunt contrare dreptului constitutional de asociere.
Acesta doreste reexaminarea dispozitiilor legale criticate
“Desi Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia nr. 939/2012 asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea dialogului social nr. 62/2011, in sensul constitutionalitatii, Avocatul Poporului apreciaza ca, in prezent, se impune reexaminarea dispozitiilor legale criticate, avand in vedere stadiul actual al societatii romanesti, al noilor realitati sociale si economice din Romania, in conditiile in care impunerea unui numar de cel putin 15 angajati din aceeasi unitate pentru constituirea unui sindicat conduce la suprimarea dreptului la asociere sau ar fi sinonima cu o asemenea suprimare”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.
In opinia Avocatului Poporului, prevederile afecteaza libertatea sindicala
Avocatul Poporului este de parere ca prevederile afecteaza libertatea sindicala si sunt in afara spiritului legii si a Conventiei europene.
“Ca atare, intr-o economie ce se bazeaza pe intreprinderi mici si mijlocii, cu o medie intre 5 si 26 de salariati, pragul minim de 15 salariati pentru infiintarea unui sindicat apare ca excesiv si reprezinta o piedica pentru angajatii din intreprinderile mici si mijlocii de a-si face un sindicat”, apreciaza Avocatul Poporului.
O problema o reprezinta si obligatia ca membrii fondatori sa fie din aceeasi unitate, prevedere care in opinia acestuia aduce atingere dreptului fundamental al libertatii de asociere, deoarece nu permite salariatilor din firmele mici si mijlocii sa beneficieze de propriile organizatii sindicale.
Sursa: agerpres.ro