fbpx

Contact

Bolile musculo-scheletice, stresul, anxietatea şi depresia, în topul afecţiunilor întâlnite în rândul lucrătorilor din Europa

Potrivit Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), bolile asociate muncii continuă să fie răspunzătoare pentru aproximativ 2,4 milioane de decese la nivel mondial anual.

Pe plan european, estimările recente privind evoluţia bolilor legate de muncă, care pot fi atribuite ocupaţiilor profesionale, variază între 115.000 şi 180.000 în ceea ce priveşte decesele şi între 4,5 milioane şi 6,9 milioane de DALY-uri (ani sănătoşi de viaţă pierduţi).

Printre afecţiunile întâlnite adesea în rândul corporatiştilor se numără afecţiunile oculare şi cele musculo-scheletice, stresul, bolile neuropsihice şi tulburările nutriţionale.

Astfel, statisticile Agenţiei arată că afecţiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă din Europa, 25% dintre lucrătorii din UE-27 acuzând dureri de spate, iar o proporţie similară, dureri musculare.

În plus, o serie de date mai vechi citate în raportul din 2023 al Asociaţiei arată că mai mult de jumătate (53%) dintre lucrătorii care sufereau (şi de) MDS au raportat că au absentat de la locul de muncă în cursul anului precedent, o proporţie considerabil mai mare decât proporţia lucrătorilor fără probleme de sănătate (32%). În plus, această categorie de angajaţi e şi mai predispusă să absenteze de la locul de muncă pentru o perioadă mai lungă.

Luând în calcul o altă categorie de afecţiuni – cele psihice, datele EU-OSHA indică faptul că stresul, anxietatea şi depresia reprezintă a doua cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă ce afectează lucrătorii europeni, iar proporţia lucrătorilor care declară că se confruntă cu factori de risc care le pot afecta negativ sănătatea psihică este de aproape 45 %. În plus, OECD şi Comisia Europeană estimează că la nivelul afecţiunilor mintale, costurile generale directe dar şi indirecte, luând în calcul şi pierderea productivităţii, se ridică la 600 de miliarde de euro pe an la nivelul Uniunii Europene.

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează