Bugetarii care câştigă mai bine decât președintele României
Peste 300 de angajaţi ai statului câștigă mai mult decât președintele României, premierul României și președintele Senatului, al căror venit brut lunar este de câte 21.540 de lei (aproximativ 4.700 de euro), potrivit unei statistici guvernamentale pe primele 9 luni ale anului 2016 care a ajuns în posesia PressOne.
Cel mai bine plătiți sunt înalţi funcționari din autoritățile de reglementare şi din direcții descentralizate, câţiva rectori, magistrați, șefi de spitale şi angajați ai Televiziunii Române.
Unii dintre ei au explicat că au ajuns să câștige aceste sume în baza unor proiecte conexe, cum sunt cele de cercetare, sau datorită unor despăgubiri salariale. Pentru majoritatea însă, aceste venituri reprezintă salariul de bază, căruia i se adaugă prime consistente.
PSD promitea în programul de guvernare să rezolve aceste inechităţi, însă aplicarea Legii salarizării unitare – cea mai mare promisiune din acest program – a fost amânată până în 2018.
Potrivit proiectului PSD, președintele României ar urma să aibă cel mai mare salariu brut, 17.400 de lei, cu 3.000 de lei mai puțin decât câştigă în prezent.
Președinții celor două Camere ale Parlamentului ar urma să aibă 16.975 de lei fiecare, la fel ca şeful Guvernului.
Vicepreședinții celor două Camere și vicepremierii ar urma să aibă salarii de câte 15.515 lei, iar secretarii, chestorii celor două Camere și miniștrii, consilierii prezidențiali, Avocatul Poporului și președintele Curții de Conturi, câte 15.225 de lei.
Una dintre surprizele clasamentului celor mai bogați angajaţi ai statului este Gabriela Schmutzer, șefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) de la Sectorul 6.
În primele 9 luni din 2016, ea a încasat un venit mediu brut de 43.870 de lei pe lună. În acea perioadă, ea ocupa funcția de director general adjunct al direcției economice, fiind promovată în fruntea DGASPC 6 abia pe 7 noiembrie 2016.
Ea nu este, însă, singura bugetară cu venituri mari.
Iordan Gheorghe Bărbulescu este președinte al Senatului Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) și conducător de doctorate la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI). În primele 9 luni din 2016, el a încasat un venit mediu brut de 36.103 lei pe lună.
Constantin Onișor, fost director al Școlii Doctorale a Academiei SRI, a încasat venituri medii brute de 34.002 lei pe lună, iar Gheorghe Toma, coordonator de doctorate la aceeași școală doctorală, a câștigat 32.896 de lei pe lună.
Cei doi au fost membri în toate comisiile de susținere a tezelor de doctorat coordonate de Gabriel Oprea la Academia Naţională de Informaţii.
Totuşi, cel mai bine plătit profesor universitar din România rămâne rectorul Universității Transilvania din Brașov, Vasile Ioan Abrudan, implicat în afacerea vânătorii de urși protejați de lege. În primele 9 luni din 2016, el a încasat un venit brut mediu lunar de 36.604 lei.
Abrudan nu și-a depus încă declarația de avere pentru 2016. Pentru 2015 declarase venituri salariale și din proiecte de cercetare de 286.124 de lei. Asta înseamnă un venit mediu lunar de 23.843 de lei pe lună, așadar cu o treime mai mic decât în 2016.
Clasamentul celor mai mari venituri din instituţiile statului începe cu salariile deja de notorietate ale angajaților Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Vicepreședintele ASF Mircea Ursache apără aceste venituri cu argumentul că nu provin din bani publici, deoarece bugetul celor trei entități care au compus această autoritate de reglementare nu face parte din bugetul general consolidat al statului.
Datorită regimului special de care se bucură, ASF și Banca Națională a României (BNR) fac excepție de la Legea salarizării. Veniturile angajaților din BNR nu apar în acest top.
Așadar, cel mai bogat angajat al statului a fost în 2016 Mișu Negrițoiu, fostul președinte ASF, revocat din funcție în luna mai 2017.
Cu un venit brut de 67.568 de lei, Mișu Negrițoiu a încasat în primele nouă luni din 2016 două salarii în plus, sub formă de prime.
El a fost urmat îndeaproape de patru vicepreședinți ai ASF, cu venituri brute cuprinse între 57.500 și 62.568 de lei, după cum a confirmat vicepreședintele ASF Mircea Ursache.
După Mişu Negriţoiu, următorul în clasamentul veniturilor este Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). El a avut un venit brut lunar de 58.956 de lei în perioada ianuarie-aprilie 2016 și de 61.413 de lei începând din luna mai 2016.
Președintele ANRE este urmat de realizatoarea TV Sanda Vișan, care a încasat de la Televiziunea Română un venit mediu de 56.357 de lei pe lună. Veniturile nu reprezintă însă salariul de bază, ci o serie de despăgubiri ce i-au fost plătite de TVR în urma unei sentințe.
Fostul președinte al Curții Constituționale (CCR) Augustin Zegrean a avut un venit brut de 23.675 de lei pe lună, la care s-a adăugat, în iulie 2016, suma de 169.203 lei.
La aceste venituri aspiră și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Anul trecut, el a câștigat, în medie, 18.998 de lei pe lună.
Venitul la care aspiră Victor Ciorbea a fost câștigat, în schimb, de Cătălin Homor, fost șef al CNADNR.
Cel mai bine plătit medic din România este Diana Iliescu Bulgaru, șefa Institutului de Medicină Legală din Iași.
Sursa: pressone.ro