Când se pensionează, românii nu primesc nici jumătate din ultimul salariu. La ce venituri ne putem aștepta la pensie și cum stăm față de alte țări
Românii primesc în medie ceva mai puțin de jumătate din ultimul salariu, sub formă de pensie, atunci când se retrag din activitate.
41,3% este mai exact procentul mediu pe care pensia românilor o reprezintă din ultumul salariu primit, cifră care ne plasează printre ultimele locuri în clasamentul global la acest capitol.
Practic, un român care înainte de pensionare are un salariu de 3.480 lei (salariu mediu net în România) va primi 1.437 lei/lună ca pensie. Evident, cifrele variază în funcție de context și specificul activității/carieri fiecărei persoane, însă datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prelucrate de Investing Reviews, plasează țara noastră pe locul 42 din 51 în lume la acest capitol.
De asemenea, este de așteptat ca peste câteva zeci de ani nivelul pensiei ca procent din salariu să scadă chiar mai mult în România, având în vedere că în 2060 se estimează că țara noastră va ajunge să aibă doar 54% populație de vârstă activă și 35% vârstnici, față de 7-% de vârstă activă și 15% vârstnici în prezent.
România va avea probleme mari în asigurarea sustenabilității pe termen lung a finanțelor publice în contextul îmbătrânirii populației, fiind inclusă de Comisia Europeană în țările cu risc ridicat. Bugetele publice vor fi sub presiunea cheltuielilor suplimentare date de schimbările demografice. Raportul dintre numărul de persoane vârstnice și persoane de vârstă activă e prognozat să crească semnificativ pe termen lung, printre cele mai defavorabile din UE.
La nivel global, mexicanii stau cel mai prost când vine vorba de ponderea pensiei ca procent din ultimul salariu, doar 23,6%. Urmează Africa de Sud și, oarecum surprnzător, Marea Britanie.
La polul opus, cel mai bine stă India, acolo unde 94,3% din ultimul salariu se ”transformă” în pensie. De notat însă că India este una dintre țările cu cele mai mici salarii nete din lume 445 dolari net pe lună, adică puțin mai mult decât în Republica Moldova.
”Când ne uităm la veniturile populației obținute după momentul pensionării, este important să ținem cont de faptul că o parte din țările din topul celor care mențin cel mai mare procent aveau oricum salarii mult mai mici (n.red. decât în cele dezvoltate) – așa cum este cazul Indiei. De cealaltă parte, în topul țărilor cu procent mic din salariu păstrat sub formă de pensii se află și state state cu salarii mari, precum Marea Britanie, ceea ce înseamnă că acolo veniturile la pensie vor scădea puternic”, a explicat, pentru wall-street.ro, Simon Lister, consultant financiar în cadrul portalului de comparații și sfaturi financiare Investing Reviews.
În România, valoare pensiei medie lunare era de 1.661 lei în trimestrul al doilea din acest an, potrivit celor mai recente date ale INS. Numărul pensionarilor a scăzut aproape în fiecare trimestru din ultimii patru ani, în prezent aproximativ 10 pensionari români fiind susținuți de 9 angajați.
Sursa: www.wall-street.ro