Care sunt sectoarele cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeană: Sectorul de IT&C, cel mai bine plătit în 12 dintre cele 27 de state membre UE, printre care şi România
Sectorul de informaţii şi comunicaţii a fost cel mai bine plătit sector din 12 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, şi a fost al doilea cel mai bine plătit în alte patru state în anul 2018, conform Eurostat, oficiul european de statistică.
De asemenea, câştigul salarial mediu brut lunar a fost unul ridicat şi în industrii precum activităţi financiare şi de asigurări. ”Deşi a fost cel mai bine plătit sector din „doar” patru state membre, respectiv Franţa, Ungaria, Malta şi Suedia, a ocupat locul al doilea în 16 state şi locul al treilea în şase state membre”, scrie Eurostat.
În alt sector cu venituri mari a fost şi cel ce presupune furnizarea de energie electrică, gaze, abur şi aer condiţionat, care a fost cea mai bine plătită industrie din şase state membre şi a doua cea mai bine plătită în alte două state.
La celălalt capăt al clasamentului au fost salariile din activităţile de cazare şi servicii de alimentaţie, care au fost cele mai mici în toate statele membre UE, cu excepţia Greciei, Maltei, Sloveniei şi Croaţiei. Serviciile administrative şi de asistenţă s-au clasat pe locul al doilea în clasamentul celor mai mici salarii din majoritatea statelor membre (12 din cele 27) şi cel mai scăzut în trei ţări, Grecia, Croaţia şi Slovenia.
Educaţia a fost cea mai bine plătită activitate economică din Luxemburg şi a doua cea mai bună din Cipru în 2018. În timp ce comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; sectorul de reparaţii al autovehiculelor şi al motocicletelor a fost în medie cel mai bine plătit din Grecia, s-a clasat printre industriile cu venituri mici în majoritatea celorlalte state membre.
Câştigurile din sectorul construcţiilor s-au clasat la mijlocul clasamentului în majoritatea statelor membre, cel mai înalt grad înregistrat fiind cel de al şaselea cel mai bine plătit sector din Polonia şi al şaptelea din Estonia, Letonia, Olanda şi Suedia.
În schimb, sectorul construcţiilor a fost cel mai slab plătit din Malta în 2018 şi a fost, de asemenea, a avut printre cele mai mici salarii din Croaţia şi România (al doilea cel slab plătit), precum şi din Ungaria, Portugalia şi Slovenia (al treilea cel mai slab plătit).
Sursa: www.zf.ro