fbpx

Contact

Cat de mult au crescut pensiile private ale romanilor in ultimii 10 ani

Astfel, dintre cele sapte fonduri de pensii private obligatorii existente in prezent in piata, doar doua nu au reusit sa depaseasca bariera unei cresteri de 100% in ultimul deceniu. De cealalta parte, fondurile de pensii BCR si Metropolitan Life sunt aproape la egalitate pe prima pozitie, cu o crestere VUAN de 113%, respectiv 112%.Aproape toate fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) au dublat banii pe care ii aveau la dispozitie in ultimii 10 ani, profitand partial si de una dintre cele mai indelungate perioade de crestere a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Aproximativ 700 mil. lei (146 mil. euro) intra lunar in conturile fondurilor de pensii private obligatorii, reprezentand banii celor 7,3 mil. de angajati romani care contribuie in prezent la acestea. In total, fondurile de pensii Pilon II au ajuns sa administreze o avere de aproape 60 mld. lei (12,5 mld. lei).

In ultimii 10 ani, adica aproape de la infiintare, performanta fondurilor de pensii obligatorii a depasit aproape in fiecare caz nivelul de 100%.

Performanta a fost calculata in functie de VUAN – valoarea unitara a activului net pentru pensia facultativa. Valoarea VUAN este publicata zilnic de fonduri si este important de urmarit de catre contribuabili deoarece aceasta arata care este evolutia propriilor bani din contul de pensie.

Majoritatea banilor pe care fondurile obligatorii ii au la dispozitie sunt investiti in titluri de stat (61%). A doua cea mai importanta categorie de investitii este reprezentata de actiunile unor companii listate pe bursa (21%). Din moment ce castigurile rezultate de pe urma titlurilor de stat sunt aproape de fiecare data aceleasi, indiferent de fond, diferenta de performanta intre fonduri este adesea facuta de cat de inspirate au fost investitiile in actiuni facute de acestea. In cazul fondurilor de pensii private facultative (Pilon III), performanta ultimilor 10 ani este mai slaba decat in cazul celor obligatorii. O buna parte din vina este reprezentata de comisioanele mai mari – in general de aproximativ 0,16%/luna din activul fondului, comparativ cu 0,07% in cazul fondurilor private obligatorii.

Desi comisioanele pot parea mici, faptul ca ele se aplica la intreaga suma acumulata in cont luna de luna inseamna ca valoarea propriu-zisa a acestora creste proportional cu valoare contului.

Per ansamblu, Raiffeisen Acumulare este cel mai performant fond de pensii private Pilon III din ultimii 10 ani, cu o crestere de 99%, in vreme ce BRD Medio se afla pe ultima pozitie a clasamentului, cu o apreciere de 61%.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează