fbpx

Contact

Cati muncitori straini are OFICIAL Romania. Cifra s-a dublat in ultimii sapte ani

Aproximativ 40.000 de cetateni straini muncesc oficial in Romania, cei mai multi venind sa lucreze in tara noastra din Turcia, Vietnam, Italia, Republica Moldova sau China. Cifra s-a dublat in ultimii sapte ani. Mai exact, in Romania lucreaza in prezent 39.129 de persoane cu cetatenie straina, aceasta cifra fiind de doua ori mai mare decat cea inregistrata cu sapte ani inainte, in 2012 fiind inregistrati in tara noastra 20.166 muncitori straini. In 2013 lucrau putin peste 21.000 de persoane de alta nationalitate, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de Inspectia Muncii.

Astfel, cei mai multi angajati straini care lucreaza in prezent pe teritoriul Romaniei sunt cetateni turci, iar cifra acestora se ridica la aproximativ 4.500 de persoane. Comparand cu 2013, peste 1.000 de persoane de cetatenie turca s-au adaugat muncitorilor din tara noastra. Pe locul al doilea regasim cetatenii vietnamezi, astfel ca aproximativ 3.900 de angajati cu aceasta nationalitate lucreaza in Romania, dupa ce in 2013 acestia nu prindeau topul zece. Numarul acestora a crescut in ultimii ani, datorita cererii in special din domeniul constructiilor. Si nici nu este de mirare ca acestia vin sa lucreze in tara noastra, daca ne gandim ca salariul minim din Vietnam variaza intre 126 dolari si 180 de dolari.

Avem angajati in Romania si 3.200 de italieni, numarul acestora crescand semnificativ, de la mai putin de 2.000 de persoane in anul 2013. “Cresterea de muncitori straini in tara noastra este incurajata de nevoia angajatorilor din Romania care nu mai gasesc muncitori romani pentru posturile pe care le au disponibile, asa ca se uita mult la variantele din afara granitelor. In ceea ce priveste angajarea cetatenilor non-UE, abrogarea clauzei care ne obliga sa le oferim salariu mediu pe economie, ceea ce insemna ca ajungeam sa le platim adesea dublu decat le plateam romanilor, incurajeaza aducerea de muncitori asiatici in joburile pentru care nu gasim romani”, a explicat Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera. Potrivit acesteia, daca cetanii turci sau italieni vin in general cu afaceri in tara noastra, in ceea ce priveste lucratorii asiatici, acestia sunt cautati de angajatori in special pentru pozitii necalificate. Guvernul a anuntat recent aprobarea suplimentarii cu 10.000 de persoane a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, masura fiind luata ca urmare a solicitarilor repetate ale reprezentantilor mediului de afaceri. Mai mult, Executivul a aratat ca decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptata dupa ce, in primele opt luni ale anului 2019, numarul de avize de munca/detasare eliberate a crescut cu peste 165% fata de prima jumatate a anului trecut.

Pe de alta parte, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca doar in 2018 au emigrat aproximativ 240.000 de romani, dintre care aproximativ 140.000 de persoane sunt barbati.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează