Ce au descoperit finlandezii după ce au alocat „bani gratis” șomerilor
În ultimele cinci luni, autoritățile din Finlanda un derulat un experiment social în premieră în Europa. În fiecare lună, participanții au primit un „venit necondiționat” de 560 de euro, bani pe care i-au putut cheltui după cum au crezut de cuviință. Experimentul vizează 2.000 de cetățeni finlandezi. Timp de doi ani, aceștia vor primi lunar suma de 560 de euro. Banii sunt alocați fără nici cea mai mică cerință. Beneficiarii nu trebuie să demonstreze că sunt în căutarea unui loc de muncă și nici nu sunt obligați să aducă dovezi autorităților că au nevoie de ajutorul financiar, potrivit Independent.
În cadrul proiectului-pilot, în cazul în care unul dintre subiecți își va găsi de muncă, venitul necondiționat nu va fi însă oprit în decursul celor doi ani. În acest fel, autorii proiectului vor să elimine una dintre limitările sistemelor actuale de asistență socială: „dezavantajul” de a căuta un loc de muncă.
Guvernul de centru-dreapta de la Helsinski a introdus această măsură pentru a analiza problema șomajului din Finlanda.
Practic, prin această abordare motivațională, statul finlandez caută să reducă presiunea psihologică, frustrările și căderea în depresie pe care le implică de cele mai multe ori șomajul și incertitudinile din perioadele de căutare a unui loc de muncă.
Juha Jarvinen, un tânăr șomer dintr-un sătuc din vestul Finlandei, a fost ales la întâmplare pentru a primi stipendia lunară, începând din luna ianuarie. Jarvinen a declarat jurnaliștilor de la The Economist că, spre deosebire de perioada în care primea ajutorul standard de șomaj, acum își caută de muncă „în mod activ”. Bărbatul a menționat că anterior i se oferiseră mai multe job-uri cu jumătate de normă, dar nu ar fi avut niciun sens să accepte ofertele, pentru că ar fi putut să își „pericliteze” ajutorul social.
Mai mult, finlandezul a spus că, în prezent, caută să pună pe picioare o afacere, este mai puțin stresat și, cel mai important aspect, nu trebuie să se mai confrunte cu „spectacolul prostesc” de a completa formulare sau să participe la interviurile agențiilor de plasare a forței de muncă.
„Sunt artist și anteprenor. Uneori sunt prea activ, nu am timp să mă opresc”, a precizat Juha Jarvinen.
Însă nu toată lumea este de acord cu schema experimentală. În februarie, cel mai mare sindicat din Finlanda a criticat proiectul, afirmând că experimentul nu este viabil și că îi încurajează pe oameni să lucreze cât mai puțin, în timp ce „extrag” venituri din meserii indezirabile. „Credem că (acest proiect – n.r.) duce politică socială într-o direcție greșită”, a declarat pentru Bloomberg Ilkka Kaukoranta, economistul-șef al Organizației Centrale a Sindicatelor Finlandeze.
Sursa: digi24.ro