fbpx

Contact

Ce au in comun generatiile X, Y, Z…si ce le diferentiaza

Companiile au din ce in ce mai des, de gestionat echipe cu generatii diferite. Diferentele si asemanarile pot constitui o provocare, dar pot fi si folosite in avantajul tuturor.

Comportamentul generatiilor X, Ysi Z a fost analizat in studiul “Brave New Workplace”

Cum sunt generatiile delimitate?

  • Generatia Z e reprezentata de cei nascuti in perioada 1997-2002;
  • Generatia Y (Millennials) e formata din cei nascuti intre 1984-1996;
  • Generatia X este a celor nascuti intre 1965-1983.

Studiul “Brave New Workplace” a analizat comportamentul generatiilor care se intalnesc cel mai des la lucru, pentru a vedea cum activitatea in astfel de echipe mixte influenteaza natura muncii si cultura organizationala.

Generatia X ii considera imaturi pe cei din generatia Y

Cei din Generatia X ii considera pe mileniali imaturi. La randul lor, cei din Generatia Y ii considera pe cei din Generatia X nihilisti si dispretuitori.

Despre generatia Z, parerile nu sunt inca fixate.

Universum a intervievat 18.000 de angajati si studenti

Pentru a avea o imagine mai amanuntita, Universum, companie de servicii de consultanta si branding de angajator,  a intervievat 18.000 de angajati si studenti din 19 tari.

Se estimeaza ca pana in 2020, reprezentantii Generatiei Z vor reprezenta 20% din forta de munca

Pana in 2020, se estimeaza ca tinerii Generatiei Z vor reprezenta 20% din forta de munca, asadar companiile trebuie sa ii ia in calcul in construirea unei strategii si sa se adapteze schimbarilor.

Cum este locul de munca ideal?

Pentru toate generatiile, locul de munca ideal este cel in care au posibilitatea de a se dezvolta si unde sunt incurajati sa ia initiativa.

Cu toate astea, generatia Z e mai putin interesata de o cultura a integritatii, insa apreciaza o ierarhie clara, in timp ce generatia X prefera mediile care incurajeaza asumarea riscurilor.

Ce aspiratii au?

La inceputul carierei, cele trei generatii pornesc cu aceleasi temeri, ca vor munci prea mult, ca nu vor gasi un job pliat pe personalitatea lor si ca nu vor avea un echilibru intre viata profesionala si cea personala.

Peste 60% dintre reprezentantii celor 3 generatii spera la un viitor stralucit, insa cu trecerea timpului, viziunea lor se mai schimba putin.

Daca cei din Generatia X devin din ce in ce mai pesimisti, milenialii devin din ce in ce mai optimisti.

Cum arata angajatorul ideal?

Tinerii generatiilor X si Y care isi cauta un job, vor sa se angajaze la o companie multinationala dupa ce finalizeaza studiile.

Cei care deja sunt in piata muncii, isi doresc sa devina antreprenori.

De ce se tem cel mai mult?

Tinerii din Generatia Z se tem cel mai mult ca nu vor avea performante extraordinare la munca, milenialii se tem sa nu intervina rutina si sa nu se plafoneze, in timp ce reprezentantii generatiei X se tem ca nu se vor putea bucura de pensionare.

Comuna este frica legata de siguranta locului de munca, toate cele trei generatii temandu-se ca la un moment dat si-ar putea pierde locul de munca.

 

 

Sursa: cariereonline.ro

Comments

comments

Apelează