fbpx

Contact

Ce taxe plătește un PFA în 2018

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor achita, din ianuarie 2018, contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul de 1.900 de lei (salariul minim pe economie).Costurile cresc cu minimum 175 de lei pe lună.

Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017, publicată anul trecut în Monitorul Oficial, PFA-urile (dar şi titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obţin venituri din activităţi independente) vor achita, pentru veniturile obţinute de la 1 ianuarie 2018, CAS şi CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, respectiv de 1.900 de lei.

Contribuţia pentru pensii este de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuţia pentru sănătate aproape se dublează la 10%, şi este aplicabilă aceluiaşi venit minim.

În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS şi CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei pe lună, iar plata se face trimestrial.

Mai exact, un PFA va plăti contribuţia pentru pensii de 475 de lei şi contribuţia pentru sănătate de 190 de lei (faţă de 79 de lei anul trecut). Anul acesta, faţă de 2017, costurile cresc cu aproximativ 500 de lei pe trimestru. Pe an, înseamnă un cost suplimentar de circa 2.000 de lei, doar pentru plata contribuţiilor. Asta dacă se optează pentru norma de venit, adică pentru plata contribuţiilor la salariul minim pe economie. Și în cazul impozitului pe venit, procentul de 10%, redus de la 16%, se aplică la salariul minim dacă se optează pentru normă. Aici cheltuielile scad faţă de anul trecut cu aproximativ 42 de lei. Există şi opţiunea ca plata să se facă la valoarea totală a veniturilor nete, care se calculează ca diferenţa dintre veniturile încasate şi cheltuielile deductibile realizate în cursul anului fiscal. Pe lângă cele menţionate mai sus, PFA-urile mai plătesc, din acest an, dacă doresc (de această dată vorbim de ceva opţional) asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, dar nici mai mare decât 12 venituri minime. De asemenea, o altă contribuţie, de această dată obligatorie, este cea asigurătorie pentru muncă, de 2,25%, şi se datorează de contribuabili PFA, PFI, II, IF, profesii liberale, care au salariaţi.

Sursa: capital.ro

Comments

comments

Apelează