Companiile multinaționale pot transfera lucrători în România pentru o perioadă mai lungă
Începând cu acest an, anumiți lucrători ai multinaționalelor care își păstrează contractul de muncă în țara de origine pot lucra în România până la 3 ani, spre deosebire de anii trecuți, când legislația limita perioada la un singur an, arată o analiză realizată de Geanina Ciorâță, manager, Departamentul de asistență fiscală, EY România.
În septembrie 2016 a fost adoptată în România Directiva Europeană privind Transferurile Intra-Grup, prin modificarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. România este una din cele 8 țări care au adoptat până acum această Directivă. Punerea în practică a început de-abia în luna martie a acestui an, când a fost aprobat de către Guvern contingentul de lucrători străini admiși pe piață forței de muncă din România.
Este vorba despre cetățenii proveniți din state “terțe” – din afara Uniunii Europene, a Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene.
Primele avize de muncă pentru acești străini (lucrători transferați în cadrul aceleiași companii – “lucrători ICT”) au fost eliberate de Oficiul Român pentru Imigrări conform noii legislații în aprilie 2017.
Ce aduce nou această legislație și cum putem simplifica procedura de imigrare Partea bună este că multinaționalele care au nevoie să trimită un angajat dintr-un stat terț în România pentru o perioadă temporară de timp nu vor mai fi obligate ca, după un an, să îl angajeze la o societate românească.
Acest lucru simplifică obligațiile pentru companii și pentru străinii în cauză, deoarece aceștia din urmă pot rămâne angajați ai companiei din străinătate pentru o peroadă de până la 3 ani. E important de precizat că avizul de muncă pentru lucrătorii ICT se aplică doar persoanelor aflate în poziții de conducere, specialiști sau angajați stagiari.
De asemenea, există o serie de condiții ce trebuie îndeplinite, ca de exemplu: Transferul trebuie să aibă loc în cadrul aceleiași companii sau aceluiași grup de companii (companii afiliate);
Persoana va trebui să locuiască în cea mai mare parte a perioadei transferului pe teritoriul Românei;
Străinul trebuie să fi fost angajat la compania ce îl transferă în România pentru cel puțin 6 luni neîntrerupte anterior datei la care se solicită avizul (3 luni în cazul stagiarilor);
Angajatorul se obligă ca la încheierea transferului să îl reprimească în muncă pe străinul respectiv;
Pentru a fi încadrat că specialist, străinul trebuie să aibă o pregătire profesională specifică și o experiență de muncă de cel puțin 3 ani cu relevanță în domeniul de activitate al companiei din România, dar și pentru”gestionarea activității companiei din România”.
Pentru angajații transferați în România pentru care nu se îndeplinesc condițiile menționate mai sus, se va obține în continuare avizul de detașare valabil pentru un singur an.
Pentru a fi procesat cât mai repede, atunci când este depus la Oficiul Român pentru Imigrări, dosarul pentru acest tip de aviz de muncă trebuie să conțină informații cât mai detaliate din care să rezulte îndeplinirea condițiilor specifice prevăzute de legislația menționată mai sus.
Primele avize de muncă pentru acești străini (lucrători transferați în cadrul aceleiași companii – “lucrători ICT”) au fost eliberate de Oficiul Român pentru Imigrări conform noii legislații în aprilie 2017. Ce aduce nou această legislație și cum putem simplifica procedura de imigrare Partea bună este că multinaționalele care au nevoie să trimită un angajat dintr-un stat terț în România pentru o perioadă temporară de timp nu vor mai fi obligate ca, după un an, să îl angajeze la o societate românească. Acest lucru simplifică obligațiile pentru companii și pentru străinii în cauză, deoarece aceștia din urmă pot rămâne angajați ai companiei din străinătate pentru o peroadă de până la 3 ani. E important de precizat că avizul de muncă pentru lucrătorii ICT se aplică doar persoanelor aflate în poziții de conducere, specialiști sau angajați stagiari. De asemenea, există o serie de condiții ce trebuie îndeplinite, ca de exemplu: Transferul trebuie să aibă loc în cadrul aceleiași companii sau aceluiași grup de companii (companii afiliate); Persoana va trebui să locuiască în cea mai mare parte a perioadei transferului pe teritoriul Românei; Străinul trebuie să fi fost angajat la compania ce îl transferă în România pentru cel puțin 6 luni neîntrerupte anterior datei la care se solicită avizul (3 luni în cazul stagiarilor); Angajatorul se obligă ca la încheierea transferului să îl reprimească în muncă pe străinul respectiv; Pentru a fi încadrat că specialist, străinul trebuie să aibă o pregătire profesională specifică și o experiență de muncă de cel puțin 3 ani cu relevanță în domeniul de activitate al companiei din România, dar și pentru”gestionarea activității companiei din România”. Pentru angajații transferați în România pentru care nu se îndeplinesc condițiile menționate mai sus, se va obține în continuare avizul de detașare valabil pentru un singur an.
Pentru a fi procesat cât mai repede, atunci când este depus la Oficiul Român pentru Imigrări, dosarul pentru acest tip de aviz de muncă trebuie să conțină informații cât mai detaliate din care să rezulte îndeplinirea condițiilor specifice prevăzute de legislația menționată mai sus.
Sursa:https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/companiile-multinationale-pot-transfera-lucratori-in-romania-pentru-o-perioada-mai-lunga-17044396