Competentele profesionale ale romanilor care fac dferenta intre a pastra sau a pierde un job
Competentele profesionale, fie ca sunt hard skills sau soft skills joaca un rol foarte important inca de la primele etape ale procesului de selectie. Pe langa competentele tehnice, specifice industriei, pozitiei deschise sau nivelului de experienta, specialistii in recrutare acorda o atentie din ce in ce mai mare competentelor soft. Competentele tehnice nu sunt suficiente pentru a-ti garanta obtinerea unui loc de munca, companiile cauta sa identifice potentiali candidati care sa reuseasca sa se adapteze rapid noilor conditii, sa interactioneze, sa lucreze bine in echipa.
In urma datelor primite de la companiile participante la Angajatori de Top a rezultat ca soft skill-urile pe care le urmaresc in etapele de selectie si recrutare sunt: lucrul in echipa (53%), orientarea catre clienti (50%), proactivitate (39%), agilitate si adaptabilitate (34%), invatare continua (34%), modul efectiv de comunicare (29%), creativitate (26%). In ceea ce priveste hard skill-urile pe care angajatorii le urmaresc la candidati in procesul de selectie si recrutare acestea sunt: computer skills (Outlook, Microsoft Word, Microsoft Excel, PowerPoint) – 74%, cunostintele de limbi straine – 58%, writing skills – 29%, limbaje de programare (Java, C++, Smalltalk, PHP, .NET) – 16%, project management (Waterfall, Agile, SCRUM Methodology, Business analysis knowledge, certificari PMP, PRINCE etc) – 16% si design – 16%.
Soft skill-urile specifice romanilor
Anumite competente sunt foarte importante, iar specialistii in recrutare spun ca detinerea anumitor tipuri de skill-uri pot face diferenta intre a pastra sau pierde un job. Este necesara o dezvoltare continua a acestor competente pentru ca un candidat sa ramana competitiv pe piata fortei de munca. Aceste competente nu pot fi cuantificate, insa ele sunt luate tot mai mult in considerare in procesul de recrutare si selectie.
Companiile prezente la Angajatori de Top Bucuresti (23-24 martie, Sala Palatului) au realizat un top 10 al competentelor specifice romanilor, acele competente pe care le regasesc frecvent in comportamentul acestora:
Gandire critica – 39%
Creativitate – 39%
Curiozitatea – 37%
Rezolvarea complexa a problemelor – 32%
Agilitate si adaptabilitate – 29%
Negocierea – 24%
Invatare continua – 24%
Autonomia – 18%
Abilitati de convingere – 16%
Proactivitatea – 16%
Sursa: www.wall-street.ro