Concediul pentru creșterea copilului ar putea fi redus
Femeile din Romania s-ar putea trezi cu un concediu pentru cresterea copilului mai mic. Concediul acordat doamnelor dupa ce nasc ar putea fi scurtat la sugestia OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), care considera ca acest concediu este prea lung in Romania si insista pentru o revenire mai rapida a mamicilor pe piata muncii.
In prezent, femeile din Romania beneficiaza de doi ani de concediu pentru cresterea copilului
Ideea OCDE pare a fi sustinuta si de cei de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Reprezentantii ministerului condus de Simona Bucura Oprescu afirma ca incurajeaza intoarcerea mai rapida a femeilor la serviciu. Totul se face prin acordarea unor stimulente de insertie.
Romania acorda stimulente de insertie pentru incurajarea celor care se intorc mai devreme la lucru.
Valoarea stimulentului pentru cei care se intorc pana cand bebelusul implineste 6 luni este de 1.500 de lei, iar dupa 6 luni, 650 de lei , explica purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, Raul Giuglea.
Aceasta nu este singura masura care le priveste pe femeile care au copii, OCDE nefiind de acord nici cu o prevedere din noua Lege a Pensiilor, potrivit careia femeile cu copii se pot pensiona mai devreme.
Organizatia pledeaza, in acest caz, pentru eliminarea completa a acestei masuri.
Legea Pensiilor 2024 prevede ca femeile care au copii pot iesi la pensie mai devreme. Fiecare nastere inseamna o reducere de 6 luni din varsta standard de pensionare , cu o limita maxima de trei ani si jumatate.
Aceasta masura este conceputa pentru a incuraja natalitatea, o problema cu care Romania se confrunta de o lunga perioada de timp, afirma oficialii guvernamentali. Orice modificare ulterioara a prevederilor din aceasta lege noua este considerata dificila.
Romania este obligata sa atinga o serie de standarde economice si sociale, inainte de a i se permite aderarea la OCDE, grupul celor mai bogate tari democratice din lume.
Sursa: www.agerpres.ro