fbpx

Contact

Conditiile in care studentii straini pot lucra in Romania. Plus drepturile si obligatiile acestora ca angajati

Politistii de imigrari deruleaza, saptamana aceasta, o campanie de informare a strainilor aflati la studii pe teritoriul Romaniei cu privire la conditiile in care pot fi prestate activitatile lucrative, precum si in ceea ce priveste drepturile si obligatiile ce le revin in calitate de angajat. “Politistii de imigrari desfasoara a doua etapa a campaniei de informare a strainilor cu privire la conditiile in care pot desfasura activitati lucrative pe teritoriul Romaniei. Aceasta etapa este dedicata studentilor cetateni straini si are ca scop prevenirea si combaterea muncii nedeclarate a acestora si constientizarea riscurilor la care se expun in situatia in care accepta sa munceasca fara forme legale”, potrivit unui comunicat al IGI, scrie Agerpres.

Astfel, politistii de imigrari se vor deplasa in institutiile de invatamant din toata tara, unde vor participa la intruniri cu strainii aflati la studii si vor distribui materiale informative pentru a veni in sprijinul acestora.

15.000 de studenti cetateni straini, in Romania
In prezent, pe teritoriul Romaniei se afla peste 15.000 de studenti cetateni straini, cei mai multi din Moldova, Israel, Tunisia si Maroc. Majoritatea au optat sa urmeze studiile in centrele universitare din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta.

Activitatile se desfasoara cu sprijinul inspectorilor din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Munca, mentioneaza IGI. Cadrul si conditiile in care studentii cetateni straini proveniti din state terte, non-UE, pot derula activitati lucrative pe teritoriul statului roman sunt stabilite de O.G nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, respectiv de O.U.G nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Potrivit legislatiei in vigoare, strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare, numai cu contract individual de munca cu timp partial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi. Astfel, strainii carora li s-a acordat dreptul de sedere in scop de studii pot lucra pentru a-si completa mijloacele de intretinere numai cu program redus, precizeaza IGI. In situatia incadrarii in munca a unui strain, titular al unui drept de sedere temporara pentru studii, angajatorul are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in cel mult zece zile de la data inceperii activitatii acestuia pe teritoriul Romaniei, copia contractului individual de munca, precum si a permisului de sedere temporara valabil apartinand strainului.

Totodata, angajatorul are obligatia de a comunica IGI, in termen de zece zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul. Nerespectarea de catre angajator a acestor obligatii atrage raspunderea sa contraventionala, fapta fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Potrivit prevederilor O.U.G nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, pe durata sederii in Romania, strainii sunt obligati sa declare la formatiunea teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrari care le-a acordat dreptul de sedere, in termen de 30 de zile, orice modificare intervenita in legatura cu angajarea lor in munca, nerespectarea acestei obligatii atragand aplicarea unei amenzi contraventionale in valoare de la 100 la 500 de lei.

Pot solicita prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca in conditiile legii si cu prezentarea copiei avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, fara obligativitatea obtinerii unei vize de lunga sedere pentru angajare in munca, strainii, titulari ai unui drept de sedere temporara pentru studii, care solicita prelungirea dreptului de sedere in scop de munca dupa finalizarea studiilor.

In acord cu prevederile O.G nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, primirea la munca pe teritoriul Romaniei a unui strain fara aviz de angajare sau de detasare, cu sau fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa, precum si primirea la munca pe teritoriul Romaniei a unui strain cu sedere ilegala, cu sau fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoana identificata, se mai arata in comunicat.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează