fbpx

Contact

Contestarea deciziilor de concediere

icon

Ai concediat? Te-ai expus riscului unui litigiu.
Ai fost concediat? Ai dreptul de a contesta decizia prin care ți-a încetat raportul de muncă.

Orice decizie sau act emis de angajator care modifică sau încetează raportul tău de muncă poate fi atacat în instanță iar salariatul poate solicita instanțelor de judecată reintegrarea pe postul și funcția avute anterior și, de asemenea, poate solicita instanței să-l oblige pe angajator să-i plătească o despăgubire egală cu drepturile salariale și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat angajatul de la momentul concedierii și până la efectiva reintegrare.

În ceea ce privește concedierile ce au operat sau care vor urma ca urmare a desființării posturilor, trebuie avut în vedere faptul că dificultățile financiare înregistrate de societățile comerciale pe o perioadă scurtă de timp nu pot reprezenta în sine un motiv de concediere ca urmare de dificultăților financiare.

În situația în care angajații concediați vor contesta decizia de încetare a raportului de muncă, judecătorii vor analiza situația financiară a angajatorului în ansamblu. Astfel, dacă societatea a înregistrat profituri importante anterior declanșării crizei legate de răspândirea coronavirusului este greu de crezut că scăderea încasărilor pentru o perioadă determinată de timp poate reprezenta acea „cauză reală și serioasă” impusă de Codul muncii pentru desființarea unui post.

În orice caz, fiecare judecător va analiza în mod individual deciziile de concediere, raportat la motivele invocate de către angajator pentru desființarea postului și va decide cu privire la legalitatea măsurilor luate de angajator cu privire la încetarea raporturilor de muncă.

Până pe data de 21 aprilie 2020, fuseseră suspendate un număr de 1.005.508 contracte individuale de muncă iar 240.151 contracte au încetat ca urmare a desființării posturilor ocupate de salariați.

În realitate, acest număr este mult mai mare întrucât unele încetări ale raporturilor de muncă determinate de desființarea locurilor de muncă încă nu au operat, salariații vizați aflându-se în perioada de preaviz.

Iar numărul salariaților ce vor fi afectați de concedieri va fi mult mai mare întrucât, o parte a angajaților aflați în șomaj tehnic vor fi, cel mai probabil concediați în momentul în care statul nu va mai suporta indemnizația de șomaj tehnic.

Deja avem semnale din piață că numărul litigiilor de muncă va exploda în momentul în care starea de urgență va înceta ceea ce va conduce la o dereglare a pieței muncii, cu toate consecințele ce decurg pentru societate, în general – va crește șomajul, va avea loc o migrație și mai mare a forței de muncă iar angajatorii care vor pierde litigiile cu salariații se vor confrunta cu costuri suplimentare legate de plata despăgubirilor pentru eventualele concedieri nelegale.

Vasiliu Miclea SCA

Codul muncii

 

Comments

comments

Apelează