Costurile cu forța de muncă ale firmelor din România mențin cel mai rapid ritm de creștere din UE. În construcții, creșterea a depășit 18%
Costurile orare cu forța de muncă ale companiilor din România au avut, și în al doilea trimestru al acestui an, cea mai substanțială creștere din Uniunea Europeană, 12,4% în ritm anual, de 4 ori mai mare față de cea de 3,1% consemnată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de biroul de statistică Eurostat. Ritmul de creștere a fost însă mai mic decât în primul trimestru, când costurile cu forța de muncă ale firmelor din România, cele mai mari din UE, au urcat cu 16,2% față de perioada echivalentă din 2018.
Conform clasificării Eurostat, cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din România, de 18,3%, a fost în sectorul construcțiilor.
Guvernul a introdus în construcții un salariu minim de 3.000 de lei și a adoptat serie de facilități fiscale pentru acest sector. În sectorul serviciilor și în industrie, avansul a fost de 11,3%, respectiv 11,5%. România este urmată, în funcție de avansul costului orar cu forța de muncă în trimestrul al doilea, de Bulgaria și Slovacia, cu creșteri de 11%, respectiv 10,6%. Cel mai mic avans, de 0,9%, a fost în Portugalia. Nicio țară europeană nu a înregsitrat scăderi ale costurilor cu forța de muncă în trimestrul al doilea comparativ cu anul anterior. La nivelul zonei euro, creșterea acestora costuri a fost de 2,7%.
Costurile cu forța de muncă includ obligațiile salariale brute, contribuții, impozite și taxe ale angajatorilor, fiind scăzute subvențiile primite de companii în legătură cu angajările. În România, costurile cu salariile au avut o creștere anuală de 12,5% în trimestrul al doilea, în timp ce alte costuri cu forța de muncă au urcat cu 10,9% în perioada menționată.
Sursa: www.profit.ro