fbpx

Contact

Cum arată piața muncii în România pandemică

Cele mai multe dintre persoanele care și-au pierdut locul de muncă în perioada pandemiei au între 45 și 54 de ani, provin din mediul rural sau din orașele mici și au o educație precară. Cele mai multe dintre persoanele care și-au pierdut locul de muncă în perioada pandemiei au între 45 și 54 de ani, provin din mediul rural sau din orașele mici și au o educație precară. Sunt rezultatele unui studiu IPSOS realizat în perioada 11-17 mai 2020. Potrivit studiului, 19% dintre respondenți și-au pierdut locurile de muncă, 16% au fost trimiși în șomaj tehnic, 14% nu lucrau înainte de pandemie și nu lucrează nici acum, iar 27% dintre ei au spus că nu s-a schimbat nimic la locul de muncă pe fondul pandemiei de Covid-19.

Multe joburi s-au mutat la domiciliu. Cei mai mulți dintre cei care au lucrat de acasă sunt din București și au studii superioare. Aceștia sunt prepondderent femei, tineri cu vârste între 18 și 34 de ani, persoane cu educație superioară. 22% dintre respondenții la studiu au continuat să meargă la serviciu. Cele mai stabile domenii sunt cele din domeniul IT, HR, marketing.

Dragoș Gheban, managing partner al platformei de recrutare hipo.ro, sintetizează modul în care arată piața muncii acum, în România. Angajații din contabilitate-financiar, transporturi, turism, call-center caută activ noi joburi, chiar și în afara domeniilor lor de pregătire: În urma unei analize pe portalul de carieră hipo.ro, reiese că domeniile cu cele mai multe joburi în momentul acesta sunt: pe locul I – domeniile IT software, IT hardware, pe locul doi este domeniul financiar, care include și joburile din domeniul bancar și asigurări, pe locul trei – relații clienți, și includ aici serviciile de suport, urmat de vânzări, care a crescut în ultima perioadă, inginerie, producție, achiziții, logistic și resurse umane. Previziunea noastră pentru următoarea perioadă este că deschiderea restaurantelor și a hotelurilor, HoReCa, va crește ca număr de oportunități, mai ales că multe persoane și-au pierdut locurile de muncă și companiile care activează în acest domeniu vor avea nevoie de personal pentru a putea face față unui sezon care se anunță destul de aglomerat peste vară, vânzările vor avea, iarăși o creștere, pentru că firmele își vor reveni – crescând zona de producție. Aceste ultime domenii menționate sunt domeniile despre care credem că vor crește.

Dragoș Gheban îi anunță pe candidații juniori că platforma hipo.ro lansează un târg virtual de joburi: Și pentru juniori sunt o serie de vești bune. Tocmai lansăm acum un târg virtual prin care am încercat să centralizăm o mare parte dintre oportunitățile dedicate juniorilor din piață și am reușit să atragem în momentul ăsta câteva sute de oportunități. Ce am sugera, totuși, candidaților juniori ar fi să investească mai mult timp în procesul de recrutare. Recomandăm juniorilor să aplice la mai multe programe pentru a fi siguri că nu pierd această vară și câștigă timp pentru cariera lor.

Din punct de vedere emoțional, nici aici nu sunt constante. După starea inițială de panică, s-a instaurat îngrijorarea, mai ales în rândul femeilor. 40% dintre respondenți au fost optimiști, iar 38% au resimțit tensiune și stres. Bărbații sunt mai rezistenți în fața acestui stres emoțional, mai informați și mai pragmatici. Femeile sunt mai îngrijorate și mai reținute în privința unui plan de adaptare. Persoanele care activează în producție sunt mai pragmatice și mai optimiste. Persoanele care lucrează în servicii sunt îngrijorate și tensionate, însă au sentimentul că se află într-o poziție privilegiată comparativ cu angajații din alte domenii.

48% dintre cei care au lucrat de acasă spun că își doresc mult sau foarte mult să revină la locul de muncă. 18% spun că-și doresc puțin sau foarte puțin să facă acest lucru. Cei care-și doresc cel mai puțin să revină la serviciu sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, nucleul dur al vârstei active de muncă, cei cu studii superioare și angajații din București. 49% dintre românii care au lucrat de acasă spun că se simt inconfortabil/foarte inconfortabil cu reluarea mersului la serviciu.

Mai există un aspect extrem de important – nivelul salariilor din piață. Pentru 39% dintre cei care au răspuns sondajului nivelul salariului e extrem de important. Pentru 38% dintre respondenți, existența cursurilor de perfecționare a abilităților profesionale e extrem de importantă.

Sursa: Radio Romania International

Comments

comments

Apelează