Cum au crescut salariile în ultimul an
Salariile angajaţilor români au crescut, în medie, cu 13,4% în ultimul an, ajungând la un nivel de 2.366 de lei net în luna aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
De cele mai mari creşteri salariale au beneficiat angajaţii din sistemul de sănătate, ale căror venituri s-au majorat cu 36%, în timp ce angajaţii cu cele mai mari salarii medii lucrează în IT.
Creşterile salariale din sectorul bugetar din ultimul an au condus la o majorare semnificativă a salariilor din sănătate, unde nivelul mediu a ajuns la aproape 2.700 de lei net în aprilie (după o majorare de 36% faţă de aprilie 2016), cu 13% peste salariul mediu la nivel naţional.
De asemenea, în administraţie publică şi apărare salariul mediu a ajuns la 3.350 de lei în luna aprilie, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, funcţionarii publici având salarii mai mari cu 50% faţă de angajaţii cu salariul mediu la nivel naţional. Prin urmare, cu un salariu mediu de numai 2.307 lei net în aprilie (Ă 18% faţă de anul anterior), angajaţii din învăţământ au rămas singurii bugetari cu salarii mai mici (cu 2,5%) decât salariul mediu pe economie.
„Funcţionarii publici sunt cel mai bine plătiţi bugetari şi au avut parte şi de creşteri salariale semnificative. Însă nu ştiu dacă aceste majorări s-au făcut în urma unor evaluări legate de atitudinea lor, de customer service, client relations, de performanţa şi de productivitatea lor. Pentru că nivelul de 3.500 de lei poate fi un salariu bun, dar este conform cu serviciile oferite, având în vedere că e un salariu semnificativ mai mare decât media naţională?“, a spus Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam. În ceea ce priveşte topul sectoarelor în care angajaţii au obţinut cele mai mari salarii în luna aprilie, datele arată că în IT se câştigă cel mai mare salariu, având în vedere că nivelul salarial s-a stabilizat în jurul valorii de 6.000 de lei net pe lună. De altfel, salariile din acest domeniu au depăşit chiar valoarea de 6.000 de lei în decembrie anul trecut, ca urmare a bonusurilor de final de an obţinute de angajaţi.
„IT-iştii sunt campionii pieţei muncii în ceea ce priveşte salariile pentru că în firmele de IT sunt angajaţi de la nivel de specialist în sus, nu există muncitori necalificaţi sau calificaţi. Prin urmare, media salarială este foarte mare, iar salariile cresc în continuare pentru că se fac multe angajări în acest domeniu şi există deficit de personal“, a mai spus Oana Botolan Datki.
Pe locul doi în topul sectoarelor cu cele mai mari salarii nete obţinute de angajaţi se află sectorul „fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului“, unde ni-velul mediu a ajuns la aproape 5.100 de lei net pe lună, ca urmare a ponderii mari de manageri şi de ingineri bine plă-tiţi din acest domeniu, care au ridicat media salarială din companii. De asemenea, salarii de peste 5.000 de lei net pe lună mai au şi angajaţii din asigurări, domeniu care a depăşit, la salarii, nivelul din bănci – sector care în trecut era pe primul loc în topul domeniilor cu cele mai mari salarii. „Angajaţii din asigurări câştigă mai bine decât cei din bănci pentru că industria asigurărilor a început să crească, piaţa s-a stabilizat după criză, firmele s-au restructurat şi s-au reaşezat şi au angajaţi cu specializări bine plătite, cum ar fi actuarii. În bănci, în schimb, există foarte mulţi angajaţi pe poziţii de casieri, cu salarii mici“, a mai spus Oana Botolan Datki.
Cele mai mici salarii medii s-au înregistrat în aprilie în sectoarele hoteluri şi restaurante (unde salariul mediu este de 1.395 de lei net în aprilie), industria textilă (1.468 de lei net) sau fabricarea mobilei (1.567 de lei net). „Angajatorii din sectorul privat prognozează creşteri salariale medii de 5% anul acesta, pe medie, dar sunt industrii unde salariile cresc şi cu 3%. Firmele au rezultate financiare bune, dar nu sunt spectaculoase, aşa să majorările salariale mai mici vin şi din această atitudine grijulie a firmelor de a ţine costurile sub control“, a mai spus Oana Botolan Datki.
România a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din UE, de 4,8%, iar în T1 2017 a înregistrat un nou record european, cu o creştere a PIB-ului de 5,6% faţă de trimestrul similar de anul trecut (date ajustate).
Sursa: ZF