fbpx

Contact

Cum recunoști un angajat deprimat. Semnalele de alarmă pe care nu trebuie să le ignori

Toate acțiunile noastre sunt legate direct de activitatea creierului. Un psihic sănătos înseamnă automat și procese de muncă eficiente. Felul în care ne simțim, ne comportăm, ce gândim sau cât de eficient comunicăm cu cei din jurul nostru sunt strâns corelate cu felul în care funcționează creierul. O persoană cu un psihic sănătos lucrează eficient și are un control mai mare asupra felului în care reacționează la stimuli exteriori. Cei ce întâmpină dificultăți la nivel cerebral sau emoțional tind însă să fie mai puțin productivi la locul de muncă și deseori reacționează impulsiv și necugetat.

Pentru că despre stările de depresie și efectele acestora nu se vorbește foarte mult, mai ales în România, de multe ori comportamentul unei persoane care trece printr-o perioadă grea a vieții este blamat sau pur și simplu pare de neînțeles în ochii angajatorului. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos la iveală că depresia este cea mai răspândită afecțiune în SUA. Iar la nivel mondial, aproximativ 330 de milioane de oameni sunt afectați.

Aceasta nu discriminează și poate astfel afecta orice persoană, indiferent de sex, nivel cultural, vârstă, orientare sexuală sau statul socio-economic. Numai în SUA, unul din cinci angajați dintr-o firmă s-a confruntat sau se confruntă în prezent cu o stare de deprimare.

Potrivit unor date citate de Digi24, cel puțin 10% din populația României este depresivă. Cu toate acestea și în ciuda avertizărilor celor de la OMS, România nu are o strategie clară de luptă împotriva fenomenului. Și cum puțini români ajung să ceară ajutor de specialitate, este greu de estimat cum va evolua problema pe viitor. Nu știm nici măcar ce impact are fenomenul la nivel social sau în ce fel este afectat mediul de afaceri.

În lipsa acestor date și a unui plan comun de acțiune, companiile pot lua singure măsuri pentru a-i ajuta, chiar și indirect, pe angajații deprimați. Beneficii precum abonamentele la clinici private de sănătate, care să includă și câteva vizite gratuite la psiholog, pot fi de mare folos. Mai ales că ședințele de terapie sunt de multe ori costisitoare și peste nivelul pe care și-l își poate permite un angajat român cu salariu mediu pe economie. Nici abonamentele la săli de fitness și wellness nu sunt o idee rea, mai ales dacă includ și cursuri de yoga. Iar aceste tichete de vacanta, prin care îi poți încuraja activ pe angajații tăi să își ia concediu și să se deconecteze de la probleme și gânduri negative, vor fi o soluție foarte apreciată, sub forma unui beneficiu extra-salarial.

Este foarte important ca un angajat deprimat să primească de urgență ajutor de specialitate. Tocmai de aceea, dacă bănuiești că o persoană din compania ta trece printr-o perioadă grea, o poți încuraja cu sfaturi și o poți îndruma spre un psiholog care să o ajute să depășească problema. Nu va fi o discuție comodă, dar va fi una importantă pentru sănătatea angajatului tău, de care depinde de altfel succesul și profitul companiei. Mai ales dacă respectiva persoană ocupă o funcție de conducere. Ia în considerare că mulți dintre acești angajați nici măcar nu conștientizează că au o problemă sau se tem că, dacă vorbesc deschis cu cineva din conducere despre acest lucru, cariera lor va avea de suferit.

Cum recunoști însă un angajat care suferă de o stare depresivă? În primul rând îi este greu să se concentreze la sarcinile zilnice pe care le are de îndeplinit și pare să nu mai găsească plăcere în nicio activitate. De multe ori îi lipsește și încrederea în forțele proprii.

Semnele care trădează un angajat deprimat pot include:

Lipsa concentrării;

Refuzul de a coopera cu colegii de serviciu;

Absența de la evenimentele organizate de firmă;

Posibil consum de alcool sau substanțe interzise;

Durere fizica frecventă sau semne persistente de oboseală;

Productivitate scăzută;

Neputința de a îndeplini sarcini simple;

Posibile accidente de muncă;

O stare de iritabilitate crescută;

Lipsa motivației;

Întârziatul care se transformă în obicei;

Lipsă de interes și atenție;

Lipsa apetitului;

Pierderea abilității de a îndeplini la timp deadline-urile;

Angajatul este veșnic nemulțumit.

Sursa: hrmanageronline.ro

Comments

comments

Apelează