Cum vor putea munci lucrătorii sezonieri în Marea Britanie şi după Brexit
Guvernul din Marea Britanie va testa un nou program prin care muncitorii sezonieri din agricultură vor putea continua să lucreze în fermele britanice chiar şi după Brexit, scrie Financial Times.
Uniunea Naţională a Fermierilor şi parlamentarii britanici au cerut un nou aranjament pentru muncitori, în contextul în care cresc îngrijorările că legumele şi fructele din fermele britanice vor fi lăsate să putrezească din cauza lipsei de forţă de muncă. Ultimul program pentru muncitorii sezonieri (Seasonal Agricultural Workers’ Scheme), derulat între 1945 şi 2013, prevedea că fermierii pot angaja muncitori din afară printr-o schemă care implica un permis de muncă. Prin noul program, care va fi derulat în următorii doi ani, începând cu primăvara viitoare, 2.500 de lucrători non-UE vor fi recrutaţi de două agenţii autorizate, pentru a lucra până la 6 luni în fiecare an în fermele britanice de fructe şi legume. Cetăţenii UE vor avea în continuare dreptul la liberă circulaţie în Marea Britanie timp de doi ani după Brexit, conform acordurilor de tranziţie. Un oficial britanic a declarat că guvernul doreşte să sprijine fermierii britanici „în orice fel poate”.
„Acest pilot va asigura fermierilor acces la munca sezonieră de care au nevoie pentru a rămâne productivi şi profitabili în perioadele aglomerate ale anului”, a spus el. Asociaţia British Growers a estimat că în 2016 în Marea Britanie existau 75.000 de lucrători agricoli sezonieri străini. Un alt oficial a declarat că lucrătorii sezonieri străini „joacă un rol vital în sectorul agricol din Marea Britanie”.
„Este încurajator să vedem că Guvernul recunoaşte acest lucru şi ia în considerare măsurile pe care le poate lua pentru a asigura că oamenii din străinătate pot continua să contribuie la afacerile din acest domeniu”, a spus el. Anunţul vine în contextul în care fermierii din multe părţi ale Marii Britanii se confruntă cu o lipsă semnificativă a forţei de muncă, ca urmare a scăderii mari a numărului de lucrători din Europa continentală. Pierderea face parte dintr-un trend mai larg de încetinire a sosirilor lucrătorilor din Europa continentală, odată cu referendumul privind Brexit, din 2016. Acest trend a fost atribuit preocupărilor legate de impactul posibil al Brexit şi de devalorizarea lirei. Lucrătorii din Europa continentală – în special ţările mai sărace din Europa de Est, cum ar fi România şi Bulgaria – au acoperit decalajul din necesarul de forţă de muncă al fermelor, după ce programul anterior a fost abolit. Theresa May, secretar de interne la acea vreme, a motivat decizia de a aboli programul prin faptul că în 2014 muncitorii din România şi Bulgaria au obţinut dreptul automat de a lucra în Marea Britanie, sporind în mod semnificativ oferta de muncă pentru agricultură. Încetinirea sosirilor lucrătorilor europeni a fost deosebit de pronunţată în cazul românilor şi bulgarilor, iar parlamentarii din multe zone rurale au făcut presiuni asupra miniştrilor pentru a introduce un nou sistem.
Sursa: Adevarul