De ce nu trebuie sa ceri angajatilor sa munceasca peste program
Desi traditionala zi de munca de 8 ore ramane standardul pentru un bun echilibru intre viata profesionala si cea privata, in realitate majoritatea angajatilor ajung sa munceasca mai mult de atat. Orele suplimentare inregistrate si platite corespunzator de catre companie sunt deseori doar cazuri fericite, multe firme preferand mai degraba sa creeze o cultura profesionala in care parasirea biroului la ora fixa reprezinta un semn de neimplicare, consecintele fiind neavansarea profesionala a angajatului in cauza.
Oficial, media de lucru a angajatilor cu norma intreaga in Uniunea Europeana este de 40,3 ore pe saptamana, cu Romania situandu-se putin peste medie, cu 40,7 ore lucrate pe saptamana. Neoficial, insa, se estimeaza ca angajatii romani lucreaza aproximativ 6 ore in plus pe saptamana, in majoritatea cazurilor fara o remuneratie suplimentara. Ca angajator, este oarecum de inteles tentatia de a forta la maxim timpul alocat de catre angajati pentru munca, insa aduc oare orele suplimentare o sporire a eficientei companiei?
Productivitate scazuta
Multi manageri fac greseala de a crede ca eficienta unui angajat poate fi comparata cu cea a unei masinarii. Cu alte cuvinte, daca lucreaza de doua ori mai mult va genera de doua ori mai multa valoare companiei. Insa angajatii sunt, acolo unde nu a ajuns inteligenta artificiala, inca oameni. Studiile arata ca, atunci cand un angajat lucreaza 60 de ore pe saptamana sau mai mult, productivitatea scade cu pana la 25%. Asadar, un simplu calcul artimetic arata ca, desi timpul petrecut la birou este unul semnificativ mai mare, orele in plus nu aduc un mare beneficiu companiei, nici macar pe termen scurt. Aceleasi studii arata ca foarte putine activitati productive au loc in orele de peste pragul de 50 pe saptamana, acest numar scazand in cazul saptamanilor consecutive cu ore suplimentare. Burnoutul este un fenomen din ce in ce mai prezent, ce afecteaza semnificativ atat angajatul cat si compania. Totul incepe cu oboseala fizica si mentala resimtita de catre angajat in urma orelor in plus petrecute la serviciu. Aceasta oboseala face ca sarcinile profesionale sa fie indeplinite mai lent si cu mai multe greseli. De asemenea, orele personale pe care angajatul le sacrifica ii afecteaza relatiile, consecintele fiind probleme ce-i afecteaza moralul la serviciu. Cu alte cuvinte, desi acesta se afla la slujba, mintea lui este acasa. Plata orelor suplimentare nu schimba cu mult situatia, angajatul fiind acolo doar pentru a „bifa orele”, neavand nici pe departe productivitate asteptata de catre angajator.
Probleme de sanatate si siguranta
Foarte multe studii au fost dedicate legaturii intre sanatatea angajatului si numarul de ore suplimentare pe care acesta le efectueaza. In functie de natura meseriei, pagubele pot fi de ordin fizic, precum probleme la coloana vertebrala, sau probleme de sanatate mintala in cazul muncii intelectuale. Stresul cauzat de suprasolicitare duce de asemenea la o crestere a tensiunii arteriale, tulburari mintale, o mai mare probabilitate de alcoolism sau alte astfel de vicii, precum si o rata mai mare a divorturilor si sinuciderilor. Aproximativ 10% din persoanele ce depasesc 50 de ore lucrate pe saptamana raporteaza probleme grave in viata personala. In ceea ce priveste siguranta profesionala, studiile arata ca excesul de ore suplimentare mareste considerabil riscul accidentelor la locul de munca, precum si dupa program. Un studiu efectuat in Germania arata ca un doctor ce lucreaza peste 48 de ore pe saptamana are de 5 ori mai mare sansa sa fie implicat intr-un accident rutier in drumul spre munca sau catre un pacient.
Atat problemele de sanatate, cat si cele de siguranta, reprezinta pagube si pentru angajator, fiecare astfel de problema scade semnificativ productivitatea totala a companiei. Prin urmare, este responsabilitatea fiecarei companii de a eficientiza munca sau de a oferi programe de preventie atat pentru bolile fizice cat si pentru psihice astfel incat fiecare angajat sa reuseasca sa-si indeplineasca indatoririle profesionale in cele 40 de ore saptamanale, iar mediul de lucru sa devina unul echilibrat si protectiv.
Sursa: Wall-Street