Deficitul de forta de munca, acoperit cu fosti detinuti. Se ofera stimulente financiare pentru angajatori
Romania are nevoie de circa 300.000 de persoane in piata fortei de munca, necesar care nu poate fi acoperit din resursele de munca interne, potrivit unui studiu realizat de KPMG si Institutul National de Cercetari Economice al Academiei Romane, la solicitarea Confederatiei Patronale Concordia. Daca nu se iau masuri, in 5 ani numarul lor ar putea depasi jumatate de milion. In ciuda faptului ca salariul mediu pe economie s-a dublat intre anii 2014 si 2018, deficitul de forta de munca a continuat sa se accentueze. In prezent, peste 80% dintre angajatorii din Romania spun ca au dificultati in a ocupa locurile de munca vacante.
Potrivit studiului Concordia, numarul de joburi vacante s-a dublat in perioada 2013-2018, rata somajului ajungand la un minim istoric – 4,2% (mai 2018), chiar 3,3% decembrie 2018. Incepand cu anul 2012, in Romania, numarul de locuri de munca create depaseste numarul locurilor de munca desfiintate.
Solutii pentru acoperirea deficitului de forta de munca exista, insa ele trebuie transpuse in politici publice inainte ca o criza de personal sa ajunga sa afecteze dezvoltarea economica a Romaniei.
Printre solutiile propuse de consultantii care au realizat studiul Concordia se numara: strategie demografica si plan de actiune pentru stoparea declinului demografic; configurarea unui sistem informational si statistic adecvat al pietei muncii; reconsiderarea rolului si importantei sistemului educational si de formare profesionala; prelungirea duratei vietii active a populatiei; metode adecvate de atragere pe piata muncii a beneficiarilor de ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat; stimularea cresterii ratei de ocupare la nivelul populatiei in varsta; cresterea gradului de participare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati si de etnie roma; stimularea importului fortei de munca; stimularea cresterii mobilitatii interne; stimularea fenomenului de repatriere a romanilor emigranti; crearea unui portal web la nivel judetean care reuneste oferta de educatie si formare din judet; consolidarea cooperarii intre mediul educational si piata muncii; modernizarea invatamantului profesional si tehnic; cresterea atractivitatii studiilor STEM. Stimulente financiare pentru angajarea fostilor detinuti
Un proiect de lege, initiat de un grup de parlamentari PSD, ALDE si PNL, vine cu o propunere care ar putea acoperi, partial, deficitul de forta de munca.
Initiativa legislativa are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul instituirii cadrului legal prin care persoanele care au executat o pedeapsa privativa de libertate sa fie sprijinite in vederea reintegrarii sociale si reincadrarii in campul muncii. Astfel, potrivit actului normativ, adoptat de Senat, Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se completeaza dupa cum urmeaza:
“La articolul 3, se introduce o litera noua cu urmatorul cuprins: “sprijinirea ocuparii persoanelor care au executat o pedeapsa privativa de libertate”.
La articolul 53, se introduce o litera noua cu urmatorul cuprins: “stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a personalor care au executat o pedeapsa privativa de libertate”.
Potrivit studiului “Opiniile detinutilor cu privire la mediul penitenciar”, persoanele private de libertate sustin ca etichetarea si prejudecatile oamenilor reprezinta o dificultate majora in reintegrarea sociala (35% in 2011 fata de 30,5% in 2010 si 29% in 2009).
“Este necesara o noua abordare orientata catre continuarea si concretizarea demersurilor de incluziune sociala, initiate inca din perioada detentiei, prin contributia institutiilor, autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale, care activeaza sau au vocatia de a activa in domeniul asistentei post-detentie”, se arata in expunerea de motive.
Studiul citat mai arata ca, in opinia personelor private de libertate, lipsa unui loc de munca reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte problematice cu care se confrunta dupa eliberare.
Sursa: www.wall-street.ro