fbpx

Contact

Demisia angajatului

Prin demisie, intelegem actul unilateral de vointa a salariatului care, comunica in scris angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa finalizarea perioadei de preaviz.

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia

In cazul in care salariatul demisioneaza, orice angajator este obligat sa inregistreze cererea acestuia. In cazul in care angajatorul refuza, salariatul are dreptul de a face dovada demisiei prin orice mijloace de proba.

Angajatul nu e obligat sa motiveze demisia

Angajatul are dreptul de nu motiva demisia.

Termenul de preaviz este cel convenit de ambele parti

Durata preavizului este convenita de ambele parti in contractul individual de munca, sau dupa caz, in contractele colective aplicabile.

Aceasta nu poate depasi 20 de zile pentru salariatii cu functii de executie sau 45 de zile lucratoare, in cazul angajatilor cu responsabilitati de conducere.

Ce se intampla daca contractul individual de munca e suspendat?

In cazul in care contractul individual de munca este suspendat in perioada preavizului, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Cand inceteaza contractul individual de munca?

Contractul inceteaza la data expirarii preavizului sau la data in care angajatorul renunta partial sau total, la termenul respectiv.

Salariatul poate demisiona si fara preaviz

In cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, salariatul poate demisiona fara preaviz.

 

Sursa: Codul Muncii

Comments

comments

Apelează