Despre manipularea de sector
Treceam, recent, pe un bulevard din Bucureşti, proaspăt renovat, parcă mult prea frumos pentru România, iar ceva parcă nu se lega. Pe toate băncile, coşurile de gunoi, ba pe iarbă, pe tăbliţe, erau inscripţionate mesaje de genul: „Realizat de Primăria sectorului x”, ori „Cu sprijinul Primăriei y”. Ce m-a indignat era faptul că măsura chiar era întrecută. Să faci o bancă, iar decuparea ei să fie cu numele primăriei de sector? E deja prea mult. E ca şi cum ai planta trandafiri care să simbolizeze numele primarului. Mai lipseşte stema!
Ideea e că, oriunde te-ai duce, o să găseşti aceleaşi mesaje anoste. Pe unele o să apară inclusiv numele primarului de sector. Problema? E una de morală. În primul rând, primăria mijloceşte lucrările, nu le realizează, contractează nişte firme cu banii cetăţenilor. Şi atunci, din punctul meu de vedere, dacă tot suferim de voinţă de putere, mai ales de partid, ar trebui să existe afişe pe care să scrie – Realizat din banii cetăţenilor, ori cu sprijinul celor care şi-au plătit taxele şi impozitele! Şi aşa mai departe!
Nu primăria realizează ceva. Nu-l vezi pe primar cu o lopată în mână scoţând bani din contul personal să facă un părculeţ printre blocuri. Oamenii realizează, dau bani, iar asta spune totul. Nesimţirea ordinară, pur speculativă, neobrăzată, întrece orice normă morală, bun-simţ?
Şi de ce trebuie neapărat să scrie ceva pe bănci? De ce nu ar putea să scrie numele oraşului, ori ţara? E mai importantă o primărie de sector decât un oraş întreg? De ce pe wc-urile publice nu scriu numele primarilor? Alea nu sunt „realizate cu sprijinul primăriei”? Numai pe floricele? De ce nu scriu numele celor din primărie pe cărămizile sparte, pe gropi? Astea nu se pun?
Mizeria societăţii româneşti vine şi din faptul că nimeni nu sesizează simulacrul în care ne aflăm aruncaţi. Indolenţa este astfel poate mai nocivă decât voinţa de dominare a unor indivizii ahtiaţi de faimă!