Diferentele dintre delegare si detasare
Delegarea si detasarea sunt masuri la care un angajator poate apela, in timpul activitatii salariatului.
In cazul delegarii, salariatul exercita temporar din dispozitia angajatorului, lucrari sau sarcini de serviciu, in afara locului de munca.
Detasarea este actul prin care angajatorul, dispune schimbarea temporara a locului de munca la un alt angajator, fiind posibil sa se modifice si tipul muncii, cu consimtamantul scris al salariatului.
Cele doua sunt diferentiate de 5 aspecte:
- Perioada
In timp ce delegarea se face pe cel mult 60 de zile intr-o perioada de 12 luni, putandu-se prelungi pentru perioade de maximum 60 de zile calendaristice, detasarea se face pe cel mult un an, fiind posibila prelungirea din 6 in 6 luni, daca salariatul este de acord.
- Suspendarea contractului de munca
Daca pe durata delegarii nu se poate suspenda contractul individual de munca, in cazul detasarii se suspenda intotdeauna.
- Subordonarea
Salariatul delegat se subordoneaza celui care a dispus delegarea, in timp ce salariatul detasat raspunde in fata noului angajator.
- Plata
Legat de aspectele financiare, plata salariului, a cheltuielilor cu transportul, cazarea si indemnizatia de delegare sunt acoperite de angajatorul care a dispus delegarea in timp ce in cazul detasarii, noul angajator se ocupa de asta.
- Conditiile
In cazul detasarii, se aplica conditiile prevazute in contractul individual de munca semnat cu angajatorul care a dispus detasarea, iar in cazul detasarii se aplica conditiile mai favorabile dintre cele doua parti.
Sursa: legestart.ro