fbpx

Contact

Digitalizarea deschide noi oportunitati in piata muncii: ce este gig economy si care sunt avantajele pentru angajati si angajatori

Digitalizarea, deficitul de talente, schimbarile provocate de noile generatii care intra in campul muncii, sunt doar cativa din factorii care slefuiesc un nou ecosistem al muncii. Tinerii incearca sa se integreze, in timp ce angajatorii incearca sa tina pasul cu schimbarile si sa se adapteze noilor provocari. In acest context, a aparut o noua paradigma care modifica procesele si relatiile clasice de munca: gig economy. A patra revolutie industriala schimba viitorul joburilor si introduce o noua forma de munca, tot mai accesata de companii in ultimii ani: gig economy. Concret, asta inseamna ca oamenii sunt angajati pentru proiecte pe termen scurt si ca pot munci de oriunde, oricand.

“Economia gig este despre flexibilitatea angajatilor si a angajatorilor, iar in ultimii ani s-a accentuat acest tip de abordare flexibila in piata muncii”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania si Moldova, cu ocazia lansarii platformei GigNow in Romania.

Firmele se adapteaza la schimbarile din piata, iar pentru asta au nevoie de competente de nisa pentru proiectele lor, competente care nu sunt dispinobile in cadrul organizatiilor.

Potrivit unui studiu EY, se poate vorbi deja de un fenomen de incetinire a angajarilor full time, de la o crestere de 3,9% in perioada 2003-2008, la 2,7% in intervalul 2009-2015. “Doua firme din cinci intentioneaza ca pana in 2020 sa angajeze mai multi contractori. In cazul firmelor cu peste 100.000 de angajati, intentia este ca pana in 2020 sa creasca numarul contractorilor cu 30%. In acest context, remuneratia va fi legata de proiect si nu mai vorbim de salarii”, a precizat Bogdan Ion.

Vechimea nu va mai fi un criteriu de selectie la angajare
Nu doar tehnologia produce schimbari majore la locul de munca, dar si generatiile Y si Z care vin cu cerinte si asteptari diferite de cele ale parintilor lor.

“Asistam la o schimbare a mentalitatii angajatilor, o schimbare a asteptarilor si modului de viata. Cei care intra acum in campul muncii vor o flexibilitate mai mare, mai multe proiecte disponibile, mai multe tipuri de experiente”, a mai spus Bogdan Ion.

Potrivit studiilor, studentii de astazi vor avea intre 10 si 14 joburi pana la 38 de ani. “Suntem martorii unor schimbari fundamentale ale companiilor din perspectiva organizationala. Organizatiile vor deveni o comunitate flexibila de angajati si contractori, si vor recruta in raport cu competentele necesare pentru proiectele aflate in derulare la un moment dat”, a adaugat acesta.
In contextul gig economy, vechimea in munca nu va mai fi un element esential in procesul de recrutare, astfel ca accentul se vor pune pe competente.

“Un efect pozitiv al gig economy este ca firmelor vor intra in competitie pentru a oferi angajatilor oportunitati de invatare si dezvoltare”, a explicat Bogdan Ion.

Din nevoia de flexibilitate si adaptare la noile forme de munca, EY a lansat in Romania platforma de angajare GigNow. Platforma se adreseaza freelancerilor si specialistilor in resurse umane, carora le ofera oportunitatea de a colabora in cadrul unor proiecte globale ale EY sau ale clientilor sai. GigNow asigura accesul specialistilor independenti la o gama diversa de proiecte din zonele de consultanta de business, asistenta in tranzactii, asigurari si asistenta fiscala, precum si din zona de IT si tehnologie legata de zona de business.

Platforma GigNow este deschisa tututor celor interesati sa lucreze in proiectele dezvoltate de EY sau de clientii sai, fie in tara in care se deruleaza proiectul, fie de la distanta, avand posibilitatea sa contracteze un proiect punctual, sa acopere o competenta specifica sau sa se alature companiei intr-o perioada de crestere sezoniera a volumului de munca. Durata proiectelor poate varia de la 3 la 12 luni, existand si posibilitatea angajarii specialistului independent si pentru o perioada mai indelungata.

Pentru a avea acces la proiectele din platforma GigNow, candidatii trebuie sa se inregistreze si sa-si depuna aplicatia pentru proiectele deschise. Avantajul pe care il aduce platforma este ca ofera candidatilor atat optiunea de a-si alege singuri contractele pentru care vor sa aplice, cat si posibilitatea de a lucra cu o echipa dedicata de recrutare in identificarea proiectelor potrivite. Platforma GigNow asigura acces global si pentru freelancerii romani la proiecte de top, EY alaturandu-se prin aceasta initiativa organizatiilor care sustin si promoveaza flexibilitatea muncii. In acelasi timp, prin acest demers EY isi propune sa identifice resurse de talent pe care sa le conecteze la oportunitatile oferite de proiectele din platforma.

Sursa: Wall-Street.ro

Comments

comments

Apelează