Dimensiuni și perspective etice asupra barbariei actuale de George Colang
Semnalăm apariția unei noi cărți la editura Eikon, George Colang – Dimensiuni și perspective etice asupra barbariei actuale. Este o carte relevantă, într-un fel, și pentru zona juridică, dar mai ales drepturile salariaților, în contextul unei noi barbarii, așa cum sugerează autorul.
Cartea este o încercare fenomenologică și totodată un apel la sinceritate. Dacă dăm la o parte interesele politice, juridice, economice, rămân doar valorile morale. Acest lucru este esențial, ne arată Colang, pentru că ideologiile se folosesc de idealuri pentru a atrage adepți. Astfel, ideologiile se folosesc de valori morale doar într-un sens pragmatic, iar omul este lăsat deoparte cu prima ocazie.
Din punct de vedere juridic, discursul centrat pe zona ontologiei devine și mai captivant cu cât încearcă să scoată la iveală coruperea, dar mai ales, meschinăria celui care deține puterea. Astfel, oamenii de rând, barbarii de masă, naivi, consumatori de profesie, mai ales că este vorba de dreptul muncii, sunt descalificați și declasați de fiecare dată când interesele pecuniare converg spre un ideal comun.
Despre cum mor oamenii la locul de muncă, dar și despre faptul că omul postmodern nu își mai permite să stea pe loc, fiind mereu pe fugă, cât și despre idealuri călcate în picioare de gulerele albe, despre toate acestea și nu numai – în noua apariție Eikon, Dimensiuni și perspective etice asupra barbariei actuale de George Colang.