fbpx

Contact

Diminuarea Pilonului II afectează pensia de peste 30 de ani cu 21%

Decizia de reducere de la 5,1% (din salariul brut în 2017) la 3,75% (din salariul brut în 2018) a cotei de contribuții sociale repartizate Pilonului II de pensii a dus la micșorarea sumelor acumulate în conturile de pensii ale românilor de peste 5%.

În consecință, în anul 2047 pensia privată a unui salariat va fi mai mică, în medie, cu 21% față de nivelul la care s-ar fi situat în absența „revoluției fiscale”, dacă s-ar fi respectat Legea nr. 411/2004. Nivelul la care cel care contribuie la Pilonul II nu ar fi avut de pierdut ar fi fost 4,25%.

Astfel, diferența dintre 4,25% și 3,75% se duce la Pilonul I, adică la actualii pensionari. Conform legii, procentul de creştere al contribuţiei la Pilonul II de pensii trebuia să fie de 6%. Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul II funcţionează pe principiul acumulării. Contribuţia la la acest pilon reprezintă un procent din contribuţia individuală la asigurările sociale (CAS).

Acest procent a fost iniţial de 2%, iar legea prevedea, la art. 43 alin. (3), că ” În termen de 9 ani de la începerea activităţii de colectare, cota de contribuţie la fondul de pensii se majorează la 6 %, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creştere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 şi cu o creştere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”, stipula actul normativ.

PSD, ca sa aducă mai mulți bani la buget, a redus contribuția până 3,75%, iar ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a spus de mai multe ori că suma efectivă nu va fi afectată. Însă, în aceste zile când au apărut informațiile privitoare la sumele pe care fondurile care administrează pensiile private mulți români au constatat că s-au colectat mai puțini bani, unii susținând că și cu 16-20%. Se mută astfel 300 milioane de euro din averea viitorilor pensionari în buzunarul statului, cel care plătește salarii, pensii, ajutoare sociale și subvenții.

Sursa: Cotidianul

Comments

comments

Apelează