fbpx

Contact

Din 2023, oamenii care lucrează în gospodărie pentru alte persoane vor plăti contribuţii sociale şi impozit pe venit pentru munca prestată

Din 2023, statul va reţine contribuţii sociale şi impozit pe venit pentru munca în gospodărie, în folosul altei persoane, reiese din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), studiat de Economica.net.

În esenţă, lucrătorul casnic nu va mai fi plătit cu bani “în mână”, nefiscalizaţi, ci va primi echivalentul lor în tichete de muncă. Cu aceste bonuri va merge la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) care va reţine şi va plăti, în numele lucrătorului, contribuţiile sociale (CAS şi CASS) şi impozitul pe venit aplicate la suma totală deţinută sub formă de tichete de muncă.

Ulterior, AJOFM îi va oferi lucrătorului – în numerar sau pe card – suma de bani netă, rămasă după reţinerea dărilor la stat, se arată în PNRR.

Din 2023, statul va reţine contribuţii sociale şi impozit pe venit pentru munca în gospodărie, în folosul altei persoane, reiese din PNRR. Ca să poată fiscaliza munca în gospodărie, guvernul introduce sistemul tichetelor de muncă.

Sintetic, oamenii care prestează diverse munci casnice pentru alte persoane nu vor mai fi plătiţi cu bani nefiscalizaţi, ci cu tichete de muncă. Contribuţiile sociale şi impozitul pe venit vor fi reţinute din suma primită de lucrătorul casnic sub formă de tichete de muncă. Contribuţiile şi impozitul nu vor fi plătite direct de lucrător, ci de AJOFM, în numele lui, când omul va solicita să i se schimbe tichetele de muncă în bani.

Deocamdată guvernul nu a dat detalii despre cotele de impozitare care vor aplicate pentru munca în gospodărie. Dacă rămân cele de acum, 45% din suma primită de lucrătorii în gospodărie în folosul altei persoane va ajunge la stat.

Vestea bună e că oamenii care muncesc în gospodărie pentru alte persoane vor fi asiguraţi la pensie şi sănătate. Vestea proastă corelativă e că vor primi mai puţini bani „în mână” când acest sistem de plată va începe să fie aplicat, adică în orizontul anului 2023. Guvernul estimează că 200.000 de oameni muncesc, fără contract, în gospodărie, în folosul altei persoane. Aceştia sunt neasiguraţi la sistemul public de pensii şi la cel al asigurărilor sociale de sănătate.

Executivul semnalează că:

– avem cerere de forţă de muncă pentru activităţi gospodărești, precum cele de menaj casnic, pregătirea mesei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, dar şi alte activități care au legătură strictă cu gospodăria unei familii sau a persoanei singure.
– există în piaţă nevoia de a contracta lucrători pentru muncă în gospodărie, pe perioade atipice (atât pe termen scurt, cât și pe termen lung). Aceştia muncesc fără forme legale pentru că deocamdată nu e reglementat un tip de contract de muncă între persoane fizice pentru prestarea activităţilor casnice. Mai mult, din motive care țin de discreție, fidelitate și pentru a evita prezența unui intermediar, apare reticența de a apela la firme specializate care pot oferi această forță de muncă.

Guvernul vrea să scoată munca nefiscalizată în gospodărie din economia neagră prin introducerea sistemului tichetelor de muncă. Prin acest sistem de remunerare, oamenii vor rămâne cu 55% din suma primită în prezent „în mână”, după prestarea unei activităţi în gospodărie, dacă guvernul menţine nivelurile cotelor de impozitare a muncii din prezent.

Diferenţa de 45% din bani va merge la stat pentru plata CAS, CASS şi a impozitului pe venit, reiese din proiectul asumat de executiv în PNRR.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează