Epuizarea prin muncă a angajaților, piatră de mormânt pentru companii. Psiholog: Burnout-ul este unul dintre motivele principale din spatele plecării angajaților
Potrivit unui studiu BestJobs, peste 60% din angajații români consideră că nivelul de stres cărora sunt supuși este foarte mare.Totodată, peste 70% dintre clienții clinicii de psihoterapie Oana Nicolau sunt angajați în companii mai mari sau mai mici, de la nivel junior, până la nivel top management, iar circa 85% la sută dintre ei se confruntă cu anxietate, depresie, atacuri de panică și alte afecțiuni asociate stresului.
Suprasolicitarea, incapacitatea de a termina sarcinile la timp din cauza numărului redus de angajați, relațiile cu superiorii și cu colegii de la job reprezintă principalele motive pentru care angajații români sunt stresați.
Sindromul burnout NU este un indicator al incompetenței. Ce trebuie să facă angajatorul
Expunerea la stres prelungit duce la burnout – o stare de epuizare emoțională, fizică și psihică, ce are ca simptome oboseala cronică, motivația scăzută, absenteismul și performanțele slabe. Cu toate acestea, Oana Nicolau spune că sindromul burnout NU este un indicator al incompetenței și nu înseamnă că angajatul are o problemă personală. ”Angajatorii trebuie să își îndrepte atenția frecvent asupra oricăror din aceste semne, până când nu este prea târziu și acestea se pot agrava”, explică antreprenoarea. Totodată, el trebuie să fie atent de la primele semne de oboseală ale angajatului, iar primul lucru pe care trebuie să îl facă este să nu îl mai suprasolicite.
Stresul indus de orele lungi de lucru poate duce la tulburări psihice, anxietate, dar și alte afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi boli cardiace, tulburări gastro-intestinale, afecțiuni dermatologice sau neurologice. De asemenea, un angajat stresat este mai probabil să dezvolte comportamente dăunătoare, cum ar fi nervozitate crescută, consum de alcool sau supraalimentare.
Cât de atente trebuie să fie companiile la sănătatea emoțională a angajaților?
Este foarte important ca angajatorii să acorde atenție de la primele simptome asociate burnout-ului în ceea ce-i privește pe angajați, deoarece riscurile sunt foarte mari. În urma studiilor făcute de psihologi, burnout-ul este unul dintre motivele principale din spatele plecării angajaților. Același studiu subliniază faptul că burnout-ul este cea mai mare amenințare la adresa păstrării forței de muncă, raportată de 95% din liderii resurselor umane. Neimplicarea nu este o soluție, reiterează Oana Nicolau, care explică cât de important este ca angajatorii să înțeleagă nevoia de a acorda atenție mai ales sănătății emoționale a angajaților, pentru a nu ajunge în situații de criză, ireversibile.
”Subliniem aici importanța prevenției – niciodată nu este prea târziu pentru a lua măsuri”, menționează fondatoarea.
”Stresul și fenomentul de burnout afectează din ce în ce mai mult angajații din întreaga lume, însă diferența este că în țările dezvoltate se acordă atenție sănătății emoționale a angajaților, iar companiile iau măsuri în acest sens”, este de părere Oana Nicolau.
”Putem spune că din ce în ce mai multe companii au început să conștientizeze importanța sănătății emoționale a angajaților, însă mai avem o cale lungă de străbătut până la schimbarea mentalităților. Deocamdată, companiile din România nu au stabilit bugete clar definite pentru sănătatea emoțională a angajaților”, spune aceasta.
Sursa: www.wall-street.ro