Experimentul eşuat al Finlandei: Ce se întâmplă când le dai şomerilor asistenţă socială gratuită de peste 500 de euro pe lună
Guvernul finlandez a anunţat astăzi rezultatele unui studiu legat de salariul minim pe economie finalizat luna trecută, iar cercetătorii susţin că banii gratis pentru populaţie nu ajută nicicum la reducerea şomajului, potrivit Bloomberg.
Timp de doi ani, 2.000 de şomeri din Finlanda, aleşi la întâmplare, au avut garantat un venit minim lunar de 560 de euro, din partea statului, indiferent dacă îşi găseau sau nu un loc de muncă.
Experiementul a fost încheiat acum o lună, iar cercetătorii au finalizat raportul recent.
„În primul an, impactul asupra şomajului a fost unul minor”, spune Prikko Mattila, ministrul finlandez al Sănătăţii şi al Afacerilor Sociale.
Finlanda explorează diverse alternative pentru a-şi schimba modelul de asistenţă socială, iniţiativă ce va prinde şi mai mult avânt după alegerile parlamentare din luna aprilie.
În acelaşi timp, cei care au fost incluşi în experiment susţin că au fost mai fericiţi şi mai sănătoşi decât cei din grupul de control, care nu au primit aceleaşi beneficii.
În perspectiva acestor rezultate, Guvernul finlandez a schimbat abordarea, anul trecut, când a decis să îi sancţioneze pe şomerii care nu îşi caută de lucru sau refuză ofertele de lucru primite, în timp ce sunt angajaţi. Rata şomajul din Finlanda a atins cel mai redus nivel din ultimii zece ani, de 6,6% în decembrie.
Sursa: ZF