Fără telefoane date de șefi angajaților după terminarea programului de lucru. Măsura se aplică de acum în toate instituțiile publice belgiene
De astăzi, angajații belgieni își pot închide telefonul, sau pur și simplu pot să nu le răspundă șefilor dacă și-au terminat programul. Dreptul angajatului de a se deconecta de la problemele de serviciu în timpul liber este o măsură legislativă care își propune să prevină sindromul de “burnout” și hărțuirea angajaților. Belgia se alătură prin această măsură Franței, care a luat deja decizia ca angajații să nu poată fi deranjați de șefii lor după ora 17.00 încă din 2017.
Măsura vine în sprijinul a nu mai puțin de 65 de mii de funcționari publici federali.
CHANTAL DE PAUW, director de comunicare Ministerul de Finanţe: “Funcţionarii care lucrează în call center şi în relaţie directă cu cetăţenii sunt disponibili de la ora 09.00 la 17.00. Prin urmare, nu văd vreun motiv pentru care aceştia să fie deranjaţi după ora 17.00.”
Sindicatele militează de multă vreme pentru respectarea dreptului la viață privată al angajaților.
JOHAN LIPPENS, reprezentant al sindicatului ACV: “Ne dorim să existe o demarcaţie clară atunci când un şef poate să îşi sune angajatul aflat în timpul liber. În acest moment, această precizare ne lipseşte şi totul depinde doar de şef.”
Dreptul de a se deconecta se va aplica de astăzi în toate instituțiile publice belgiene.
PETRA DE SUTTER, vicepremier federal: “Măsura este importantă pentru prevenirea situaţiilor de stres şi burnout. Se ştie că multe persoane clachează din cauză că presiunea de la muncă este foarte mare. Măsura e menită să îi protejeze pe angajaţi, dar şi pe angajatori.”
Comisia Europeană a propus o inițiativă similară, care să fie aplicată la nivelul țărilor membre, însă, în acest moment, aceasta se află în proces de negociere în circuitul legislativ interinstituțional.
Sursa: www.stiriletvr.ro