FSLI:Tratarea cu indiferenţă a solicitărilor consilierilor şcolari din Bucureşti şi judeţele Arad,Bistriţa-Năsăud,Iaşi,Vrancea poate duce la extinderea protestelor
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sprijină protestul consilierilor şcolari din Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi din centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională din judeţele Arad, Bistriţa – Năsăud, Iaşi şi Vrancea şi atrage atenţia asupra faptului că tratarea cu indiferenţă a solicitărilor personalului didactic din aceste unităţi poate conduce la extinderea acestor acţiuni la nivel naţional pe durată nedeterminată.
Potrivit unui comunicat al FSLI, personalul didactic din unităţile menţionate nu au desfăşurat luni, între orele 10:00 – 12:00, activităţile de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv, în vederea înscrierii în învăţământul primar, printre principalele nemulţumiri ale consilierilor şcolari fiind sistarea plăţii sporului de învăţământ special de 15% din salariul de bază, măsură anunţată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), deşi consilierii şcolari au beneficiat de acest spor anterior intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cât şi în anul 2018, deoarece această categorie lucrează cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale.
‘Ori, această măsură de neacordare a acestui spor, fără a fi operat o modificare legislativă a actelor normative care reglementează organizarea şi funcţionarea centrelor de resurse şi asistenţă educaţională sau a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătiţi din fonduri publice, are un singur scop -economii la fondul de salarii, în detrimentul personalului didactic de predare angajat al acestor centre’, consideră Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Al doilea motiv care i-a făcut pe consilierii şcolari să suspende lucrul luni a fost refuzul MEN de a acorda personalului didactic de predare angajat al CMBRAE şi al CJRAE sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază, de care, potrivit Anexei nr. I la Legea – cadru nr. 153/ 2017, beneficiază, începând cu data de 1 decembrie 2018, toate categoriile de personal didactic de predare din învăţământ. Cu toate acestea, potrivit FSLI, din luna decembrie 2018 şi până în prezent, personalului didactic de predare din centrele de resurse şi asistenţă educaţională nu li s-a plătit acest spor.
‘Având în vedere starea de nemulţumire din rândul personalului didactic de predare angajat al acestor centre, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ face un apel către Guvernul României şi către conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale de a găsi urgent soluţii pentru rezolvarea acestor probleme şi acordarea drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic din aceste centre. Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ atrage atenţia că tratarea cu indiferenţă a solicitărilor legitime ale cadrelor didactice care lucrează în CMBRAE/CJRAE poate conduce la extinderea acestor proteste la nivel naţional, pe durată nedeterminată’, avertizează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Sursa: Agerpres