fbpx

Contact

Grefierii anunta pentru marti un miting de amploare in fata Guvernului, urmat de proteste pe termen nedeterminat

Mai multe organizatii sindicale ale grefierilor care reprezinta aproximativ 8.000 de angajati in personalul auxiliar de specialitate din instante anunta ca marti vor organiza un miting de amploare, cu 1.500 de participanti, in fata Guvernului Romaniei.
Acest miting este urmat de alte actiuni de protest, organizate impreuna cu Federatia PUBLISIND, pe termen nedeterminat, pana la solutionarea revendicarilor, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.
Demersul vine dupa ce anterior, in saptamana 11-15 martie 2019, grefierii din toata tara au purtat banderole albe. Incepand cu data de 18 martie 2019, ei au refuzat sa lucreze suplimentar in instante si parchete, iar acest lucru ar genera blocaje in activitate in maxim 10 zile.
“Functionarea sistemului judiciar si activitatea instantelor si parchetelor depinde de munca suplimentara”, explica sindicalistii.
Nemultumirile
Grefierii sunt nemultumiti de conditile de munca, de salarizare si de neplata unor drepturi salariale care au fost amanate prin ordonante succesive.
“Legile succesive de salarizare au avut un efect si mai grav: au pozitionat grefierul ca fiind cea mai prost platita categorie profesionala din sistemul de justitie.
Astfel ca, daca in anii 2000 salariul unui grefier era in procent de 70-80% din salariul unui judecator, in prezent, acesta a ajuns sa fie in procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, in mod public, insusi actualul ministru al Justitiei, intr-un comunicat de presa”, arata sindicalistii de ce ies in strada.
Potrivit acestora, modificarile legislative au adus atributii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atributii administrative de la magistrati, cum ar fi redactarea dupa model a hotararilor judecatoresti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioara a adus atributii numeroase in sarcina grefierilor care au devenit, pe rand, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenti procedurali si chiar factori postali.
Agenda publica
“Numirile si revocarile din functii cheie, modificari ale legilor justitiei, au fost subiecte care au tinut prima pagina a ziarelor sau prime-time news-ul televiziunilor, fara a se tine cont de faptul ca Justitie nu inseamna doar magistrati – judecatori si procurori si fara a fi tratate cu adevarat principalele probleme din sistem”, isi exprima nemultumirile grefierii.
Care sunt problemele Justitiei
– Subfinantarea cronica, atat sub aspectul resurselor materiale, dar, mai ales, sub cel al resursei umane;
– Volumul de munca in continua crestere, ca urmare tocmai a modificarilor legislative;
– Zecile de mii de ore suplimentare efectuate la nivel national si neplatite sau compensate cu timp liber corespunzator;
– Specificul activitatii de judecata sau de urmarire penala, cu sedinte sau anchete care stii la ce ora incep, insa nu stii si cand se termina;
– Aparatura uzata si conditiile de munca inumane si degradante, birouri fara lumina naturala si suprapopulate si lipsa materialelor necesare desfasurarii activitatii in conditii optime;
– Resursa umana si capacitatea acesteia de a se intregra, din mers, intr-un sistem in continua schimbare, lipsa timpului necesar pentru pregatire profesionala, dar mai ales pentru odihna si viata personala.
Cine organizeaza protestele
Protestele sunt organizate de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, in solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba si Sindicatul Dreptatea Vrancea, in colaborare cu Asociatia Grefierilor din Romania.
“Membrii organizatiilor noastre sindicale – personalul auxiliar de specialitate – reprezinta cea mai numeroasa categorie din sistem, aproximativ 8000 de persoane si este formata din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentaristi si specialisti IT si personal conex – agenti procedurali, aprozi si soferi”, se prezinta sindicalistii. Sursa: www.ziare.com

Comments

comments

Apelează