Guvernul lucrează la o restructurare a ministerelor, direcțiilor și autorităților, pentru care așteaptă rapoartele privind nivelul personalului. Vor urma desființări de structuri și foarte probabil și de posturi
În sectorul public vor urma desființări de structuri și foarte probabil și de posturi, amploarea acestora urmând să fie decisă în urma unei analize a eficienței structurilor și angajaților statului, în prezent în lucru la o comisie condusă de premier și din care fac parte și ministerele Finanțelor, Justiției, Muncii și Dezvoltării. Comisia așteaptă la acest moment să primească o serie de date cerute instituțiilor de către Ministerul Finanțelor. Acest set de măsuri ar urma să se adauge celei anunțate recent privind desființarea a câteva mii de posturi neocupate din ministere și ANAF, după cum a scris la momentul respectiv Profit.ro. Măsura anterioară de desființare a unor posturi neocupate nu este o restructurare, ci un artificiu pentru a descărca proiectul de buget de nevoia de a aloca bani pentru posturile respective, bani care ar fi rămas oricum neutilizați. Eliminarea din proiectul de buget a unor cheltuieli mai dă un pic de spațiu fiscal Finanțelor la bugetul pe anul următor, care ar trebui să se încadreze în limite stricte, deși cheltuielile, în special cele cu salariile, au crescut foarte tare. De ce este important: O restructurare a aparatului de stat este necesară, în contextul în care eficiența redusă a instituțiilor publice este greu de contestat. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a avut în mai multe rânduri declarații publice privind necesitatea unei eficientizări a sectorului de stat. Salariile angajaților statului au crescut accelerat în ultimii ani și au ajuns să fie cu mult mai mari decât cele din sectorul privat, după cum a scris Profit.ro, dar fără ca serviciile asigurate populației să înregistreze vreo îmbunătățire.
Comitetul pentru analiza organizării instituționale și a resurselor umane din administrația publică centrală a fost înființat încă din 2017, în timpul mandatului fostului premier Mihai Tudose. Obiectivul acestui comitet este restructurarea ministerelor, reducerea numărului de direcții și autorități, dar și eliminarea de posturi, inclusiv de conducere.
Ministerele au transmis analize privind structura organizatorică, raportul dintre competențele instituțiilor și autorităților publice, precum și propuneri de eficientizare a structurilor instituționale și a managementului resurselor umane. În plus, la inițiativa Ministerului Finanțelor, comitetul a cerut informații ministerelor despre nivelul personalului. “Au fost solicitate informații de la ordonatorii principali de credite, referitoare la funcțiile suport, grupate în 18 categorii, pentru realizarea unei analize la nivelul fiecărui ordonator de credite, a modului de organizare și alocare a resurselor umane pe fiecare componentă a funcțiilor suport, de la nivelul aparatului central”, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor. Raportul de analiză al Comitetului de eficientizare urmează să fie finalizat după primirea datelor solicitate de Finanțe. Până acum, doar desființări de posturi neocupate La începutul lunii noiembrie, Ministerul Finanțelor a anunțat că Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (5), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102), potrivit calculelor Profit.ro. Grosul posturilor desființate a fost anunțat la ANAF, unde dispar aproape 3.300 de posturi bugetate.
Sursa: Profit.ro