In orice ierarhie, fiecare salariat are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență
Principiul lui Peter (In orice ierarhie, fiecare salariat are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență) este o teorie care afirmă că membrii de succes ai unei organizații ierarhice sunt promovați până ajung la nivelul lor maxim de competență, după care, o promovare ulterioară îi ridică la un nivel pentru care nu mai sunt competenți, deci incompetenți.
Incompetența salariaților apare ca o consecinta a faptului ca noua pozitie ocupata de un salariat este diferită de cea ocupata anterior, cerând cunostinte si abilitati diferite, pe care este posibil ca salariatul să nu le aibă sau să nu le poată dobândi.
Un exemplu folosit de Peter se referă la un muncitor din fabrică, ale cărui rezultate în muncă excepționale au făcut să fie promovat într-o funcție de management, în care calitățile pentru care a fost promovat nu mai erau de nici un folos.
Iata ratiunea pentru care Codul muncii ofera posibilitatea angajatorului de a institui in sarcina salariatului o noua perioada de proba in cazul modificarii functiei sau profesiei detinute anterior.
Totodata, nu trebuie ignorat faptul ca pe perioada d eproba sau la sfarsitul acesteia, contractul individual de munca poate sa inceteze printr-o simpla notificare, fara a mai fi necesara vreo alta formalitate sau vreo motivare din partea angajatorului.
Av. Razvan Vasiliu