fbpx

Contact

Incalcarea drepturilor muncitorilor

Organizatia Internationala a Muncii a analizat relatia dintre standardele internationale de munca, investitiile straine si comertul international.

Au fost urmarite doua drepturi fundamentale

Au fost urmarite doua drepturi fundamentale, reglementate de Conventia OIM 87 privind libertatea de asociere si protectia dreptului la organizare in sindicate si Conventia OIM 98 privind dreptul la negocieri colective: dreptul la libera asociere si cel al negocierilor colective.

Au fost analizate doua categorii de incalcari ale celor doua drepturi

Doua categorii de incalcari ale celor doua drepturi fundamentale au fost analizate:

  1. incalcari existente in legislatia nationala, prevederi ale legislatiei nationale care nu sunt conforme cu prevederile celor 2 Conventii;
  2. incalcari care se intampla in practica, cu incalcarea legislatiei nationale si a Conventiilor Internationale.

Datele corespund anului 2015, vizeaza 185 de tari si au fost extrase din trei surse:

  • Raportul anual al Comitetului pentru Libertatea de Asociere din cadrul OIM;
  • Raportul anual al Confederatiei Internationale a Sindicatelor privind incalcarea drepturilor sindicatelor;
  • Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA pentru Drepturile Omului.

Romania conduce in topul incalcarilor drepturilor muncitorilor

Atat in practica cat si in legislatia nationala, Romania are cel mai mare numar de incalcari ale drepturilor fundamentale, din cele 35 de state europene.

S-au identificat 20 de incalcari ale drepturilor fundamentale

In Romania au fost identificate 20 de incalcari ale drepturilor fundamentale ale muncitorilor, majoritatea venind din legislatie iar diferenta dintre Romania si celelalte state europene devine din ce in ce mai vizibila:

“O astfel de pozitionare spune mult despre gradul de dezvoltare a Romaniei dar si despre respectul pe care clasa politica, indiferent de culoare, il are pentru forta de munca. In general drepturile lucratorilor sunt incalcate in tarile sarace sau cu un model de democratie deficitar. O astfel abordare creeaza presiune asupra competitivitatii statelor dezvoltate, acestea avand in general standarde de munca la un nivel foarte ridicat. Reactia statelor dezvoltate este vizibila azi in cadrul dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene.

Sigur, pe termen scurt incalcarea acestor drepturi inseamna costuri mai mici pentru angajatori si o mai facila abordare a fortei de munca pentru politicieni. Lipsa de sustenabilitate in cresterea economica, cu o accentuare a distribuirii inegale a cresteri economice, lipsa de predictibilitate sau capacitate redusa de a face fata socurilor sunt doar cateva din elementele cu care platim”, se arata in comunicat.

Potrivit surselor, cateva exemple ar fi:

  • cu toate ca legea reglementeaza dreptul la greva, procedurile lungi si greoaie fac extrem de dificila organizarea unei greve cu respectarea legii;
  • angajatorii nu au obligatia consultarii salariatilor asupra unor aspecte precum reducerea saptamanii de lucru ca urmare a dificultatilor financiare;
  • legislatia romaneasca interzice discriminarea pe motiv de apartenenta la un sindicat insa nu furnizeaza niciun fel de instrumente pentru a proteja lucratorul in acest sens, nici macar nu prevede reincadrarea persoanei discriminate pentru apartenenta la un sindicat.

Sursa: cariereonline.ro

Comments

comments

Apelează