Interzicerea simbolurilor religioase la locul de munca?
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a analizat doua cazuri in care femeile purtau valul islamic la locul de munca.
Reclamantele au fost concediate
Reclamantele, o femeie din Belgia si o femeie din Franta, au fost concediate deoarece au refuzat sa renunte la simbolul religios in timpul programului de lucru.
In unul dintre cazuri, o belgianca a fost concediata
In unul dintre cazuri, o belgianca a dat in judecata angajatorul, G4S Secure Solutions.
La trei ani de la angajare, salariata si-a anuntat superiorii ca intentioneaza sa poarte valul la locul de munca. Conducerea a informat-o ca nu e de acord, deoarece purtarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase este contrara neutralitatii pe care o are compania in relatiile cu clientii.
In luna urmatoare, dupa un concediu medical, angajata a anuntat ca se intoarce la munca si intentioneaza sa poarte valul.
Astfel, conducerea a modificat regulamentul intern si a introdus urmatoarea prevedere: “Se interzice lucratorilor sa poarte la locul de munca semne vizibile referitoare la convingerile lor politice, filosofice sau religioase ori sa indeplineasca orice rit care decurge din acestea”.
CJUE a decis ca vointa angajatorului e legitima
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca angajatorul poate interzice salariatilor sa poarte astfel de simboluri: vointa unui angajator de a afisa o imagine de neutralitate fata de clientii sai atat publici, cat si privati este legitima, in special atunci cand sunt implicati numai lucratorii care intra in contact cu clientii, iar aceasta dorinta se raporteaza la libertatea de a desfasura o activitate comerciala”.
In cel de-al doilea caz, o frantuzoaica a fost concediata
Si in al doilea caz, o salariata si-a pierdut locul de munca dupa ce a refuzat sa renunte la val, in timpul programului.
O angajata Micropole, inginer proiectat, a fost vizata de o plangere din partea unui client. Astfel, compania a reamintit de importanta principiului neutralitatii si i-a cerut angajatei sa renunte la val. Aceasta a refuzat si a fost concediata.
Magistratii au cerut sa se verifice daca firma avea astfel de reglementari interne
Magistratii au cerut instantei franceze sa verifice daca existau astfel de reglementari interne, care sa interzica purtarea valului.
In caz contrar, ar fi necesar sa se stabileasca daca vointa unui angajator de a tine seama de dorinta unui client ca prestarile de servicii sa nu mai fie efectuate de o lucratoare care poarta un val islamic ar fi justificata”, declara magistratii .
Sursa: agerpres.ro