Obligativitatea angajarii persoanelor cu handicap
Una dintre obligatiile mai putin cunoscute ce revine unei anumite categorii de angajatori o reprezinta obligativitatea angajarii persoanelor cu handicap.
Aceasta obligatie se regaseste in cuprinsul Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata.
Potrivit dispozitiilor legii susmentionate, angajatorii care au incadrati in munca cel putin 50 de salariati au obligatia de a angaja persoane cu handicap, numarul acestor persoane diferind in functie de numarul total de salariati.
Astfel, in situatia unitatilor cu cel putin 50 de salariati, ponderea salariatilor persoane cu handicap trebuie sa fie de cel putin 4%. Este de observat faptul ca legiuitorul a impus numai un prag minim de cel putin 4%, neexistand o limita maxima a numarului de astfel de lucratori pe care unitatea ii poate angaja.
De exemplu, intr-o unitate cu 100 de salariati este necesar ca cel putin 4 salariati sa fie alesi dintre persoanele cu handicap. Daca unitatea are un numar de 50 de salariati, cel putin doua dintre posturi trebuie sa fie ocupate de salariati persoane cu handicap.
Pentru stabilirea numarului de angajati persoane cu handicap trebuie sa se tina cont de numarul total efectiv de salariati din unitate, iar nu de numarul de posturi existent in organigrama (de exemplu un angajator cu 49 de salariati dar cu un numar de 55 posturi in organigrama, 6 posturi fiind vacante, nu are obligatia de a aplica prevederile Legii nr. 448/2006 privitoare la angajarea persoanelor cu handicap).
Obligatia prevazuta de dispozitiile Legii nr. 448/2006 trebuie respectata de toti angajatorii persoane juridice publice sau private precum si de autoritatile si institutiile publice. Este de observat faptul ca sunt scutiti de la aplicarea dispozitiilor Legii nr. 448/2006 angajatorii persoane fizice. De asemenea sunt exceptati de la respectarea obligatiei institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Av. Razvan Vasiliu