OUG90/2017, adoptată: Decont în loc de tichete de vacanţă pentru anumite categorii, blocarea posturilor vacante
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu amendamente, OUG 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care limitează cheltuielile publice anul acesta. Potrivit unui amendament admis de Camera Deputaţilor, în anul 2018, pentru personalul militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţie penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de unităţi aflate pe teritoriul României, efectuate în perioada concediului de odihnă, în limita valorică prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2009. Acestor categorii de persoane nu li se va acorda vouchere de vacanţă pentru a li se păstra secretă identitatea.
OUG 90/2017 menţionează că în acest an se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice. Prin excepţie de la această prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2018, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Camera Deputaţilor a introdus un amendament prin care se exceptează de la aceste prevederi şi instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Serviciile Publice de Ambulanţă. Acestea pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante, indiferent de data vacantării acestora, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.
Tot prin excepţie, se pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Parlamentului, indiferent de data vacantării acestora, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate.
Proiectul de lege adoptat de Cameră prevede, de asemenea, că legea salarizării personalului plătit din fonduri publice se modifică astfel încât pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale “Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
Sursa: Capital