Pauza de lectură, un nou beneficiu pentru angajați
Cititul are multe beneficii, însă cum ar fi să ai o pauză de lectură la locul de muncă? Ei bine, o companie din România a implementat această practică cu succes. Bookster, prima bibliotecă pentru companii din România, a decis să implementeze o practică aparent ieşită din comun.
E vorba de pauza de lectură: angajaţii au ocazia să se relaxeze şi să înveţe lucruri noi citind, în timpul programului de lucru. Am fost curioşi să aflăm cum s-a ajuns la acest proiect inovator şi care sunt rezultatele de până acum.
Încă de la lansarea serviciului de bibliotecă, startup-ul a pus mare preţ pe recomandările personalizate de carte trimise săptămânal abonaţilor, care sunt scrise chiar de echipa Bookster. Tocmai de aceea, pentru a se asigura că generează tot timpul recenzii noi de carte, a fost creată pauza de lectură de 30 de minute pe zi.
După ceva timp, ei şi-au dat seama că această practică are un impact mult mai mare – ajută echipa să se dezvolte.
Pentru Bogdan Georgescu (FOTO), fondatorul Bookster, beneficiul este clar: “De când am implementat pauza de lectură, reuşesc să citesc o carte pe lună. Este important să avem timp dedicat cititului, altfel tindem să prioritizam alte lucruri, iar seara de multe ori suntem prea obosiţi să citim”.
Dar cum văd angajaţii acest proiect?
Pentru Iulia Ghiţă, Account Manager şi una dintre primele angajate Bookster, pauza de lectură „este ca o busolă – mă ajută să citesc constant, altfel fiind tot timpul prea ocupaţi cu altele, de multe ori uităm să mai citim. Este totodată şi un motiv de mândrie, le povestesc adesea prietenilor mei că eu la birou am pauză de citit.”
Laura Ardeleanu, HR Coordinator la Bookster, ne-a spus că din punct de vedere al implementării au trecut prin mai multe încercări – la început pauza de lectură era obligatorie, apoi au decis la sugestia angajaţilor să devină opţional. Rezultatul a fost, însă, că după 2 luni foarte puţini colegi mai profitau de acest timp – le era destul de greu să se întrerupă din muncă.
“Am reintrodus atunci pauza de lectură ca un standard în programul de muncă. Paradoxul este că, deşi este un beneficiu drag colegilor noştri şi ne spun cât de mult îi ajută fie pentru dezvoltarea lor, fie pentru relaxare, este totuşi un obicei bun greu de ţinut pe termen lung. Pentru a-i ajuta, ne-am jucat şi cu perioada din zi în care luăm pauză de citit – chiar şi acest lucru aparent minor influenţează foarte mult cât citim. Pentru noi, momentul ideal este intervalul de fix dinaintea pauzei de masă”, a explicat Laura.
Ce impact are în business?
Dacă la început pauza de lectură a apărut ca o nevoie de business, acum este percepută ca un beneficiu de către cei ce fac parte din companie. Angajaţii Bookster se bucură că au timp special pentru a citi, că au libertatea să aleagă ce citesc în această pauză – cărţi de business, de dezvoltare personală sau beletristică.
Sursa: cariereonline.ro