fbpx

Contact

Personal care vorbeste limba minoritatilor

Un proiect adoptat de Camera Deputatilor prevede ca in localitatile cu o anumita pondere de minoritati, unitatile medicale sa aiba personal de specialitate care sa cunoasca limba minoritatilor.

Ponderea minoritatilor ar trebuie sa depaseasca 20%

Ponderea minoritatilor ar trebui sa depaseasca 20% din numarul total de locuitori, ca aceasta masura sa se aplice.

“In unitatile administrativ teritoriale in care cetatenii minoritatilor nationale fie au o pondere de peste 20% din numarul total al locuitorilor, fie numara cel putin 5.000 de cetateni, prin grija autoritatilor administratiei publice locale, institutiile si unitatile de asistenta sociala asigura si personal cunoscator al limbii minoritatilor nationale respective, cu respectarea celorlalte prevederi din fisa postului”, se observa in proiectul pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in Sanatate si a art.41 din Legea asistentei sociale nr. 292/2011.

Conform initiatorilor, limba materna este esentiala

Potrivit initiatorilor proiectului, parlamentarii UDMR, folosirea limbii materne in institutiile de stat sau in anumite institutii de asistenta sociala este esentiala.

Parlamentarii Uniunii au in vedere si alte aspecte

Se pare ca Parlamentarii Uniunii au in vedere si alte modificari legislative, privind simbolurile nationale, regionale sau locale: “este foarte important sa existe o legislatie clara in acest sens, iar comunitatea maghiara sa-si poata folosi in mod legal simbolurile proprii”.

Proiectul a fost adoptat

Proiectul a fost adoptat cu 263 de voturi favorabile si a fost trimis spre aprobare, Senatului.

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează