fbpx

Contact

Peste 3.600 de oameni s-au asigurat retroactiv la pensie, în primele patru luni de aplicare a legii; au plătit, în medie, 9.800 de lei, iar majoritatea sunt de Bucureşti şi Prahova

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime pentru pensie, în baza OUG 163. În primele patru luni de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, 3.603 persoane s-au asigurat retroactiv la pensie la nivel naţional şi au încheiat 3.724 de contracte de asigurare socială, reiese dintr-o analiză Economica.net, pe baza datelor pe care le-am obţinut, în exclusivitate, de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Economica.net a aflat de la CNPP profilul celor care s-au asigurat retroactiv la pensie în perioada analizată: au plătit, în medie, 9.800 de lei ca să se asigure, iar aproape un sfert dintre ei sunt din Bucureşti, Prahova şi Galaţi.

Asigurarea retroactivă la pensie: cum şi în condiţii puteţi să vă cumpăraţi vechime la pensie; Economica.net vă aminteşte ce prevede actul normativ care reglementează această măsură.

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime în muncă, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020.

Vă amintim că actul normativ a intrat în vigoare la 28 septembrie 2020, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Oamenii care nu s-au pensionat încă se pot asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase cumulaţi, cuprinşi, la alegere, între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

În temeiul OUG 163, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

-nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
-nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea;
-nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie. Contractul de asigurare socială se încheie doar în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează