fbpx

Contact

Peste un sfert dintre angajatorii români anticipează creșterea numărului de angajați în trimestrul al treilea

Peste un sfert din angajatorii români anticipează o creștere a numărului total de angajați în trimestrul al treilea, 7% anticipează o scădere, iar 65% nu prevăd schimbări, cele mai optimiste planuri de angajare fiind în sectorul comerțului. Prognozele de angajare sunt favorabile în toate cele opt regiuni ale țări, cei mai optimiști fiind angajatorii din București și Ilfov, potrivit unui studiu realizat de Manpower. După ajustarea datelor pentru eliminarea variațiilor sezoniere, previziunea netă de angajare per ansambul economiei românești este de 14%, cu 2 puncte procentuale peste cea din trimestrul anterior. Previziunea netă de angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajați în trimestrul următor și procentul de angajatori care prevăd o scădere în următoarele trei luni.

Cel mai puternic climat de angajare este așteptat de angajatorii din sectorul “Comerț cu ridicata și cu amănuntul” care preconizează creșteri de personal, cu o previziune netă de angajare de 29%, în timp ce angajatorii din sectorul “Energie electrică, apă, gaz”, prevăd pentru al treilea trimestru consecutiv o scădere de personal, cu o previziune netă de angajare de -11%. Pe categorii de organizații, cea mai puternică piață a forței de muncă este anticipată de angajatorii din organizații de dimensiuni mari, aceștia raportând o previziune netă de angajare de 26%.

“Rezultatele studiului ManpowerGroup pentru următoarele trei luni reflectă direcția de dezvoltare a economiei românești față de anul 2018, cu o scădere a inflației care stimulează piața de consum cu impact direct asupra angajărilor în sectorul Industrie prelucrătoare și mai ales în sectorul Comerțului cu ridicata și cu amănuntul. Pe de altă parte, recentele schimbări legislative, noile cadre juridice și transformarea continuă a mediului de afaceri vor impacta planurile de angajare, companiile vor avea din ce în ce mai mare nevoie de combinația potrivită de competențe pentru ca activitățile lor să prospere,” menționează Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup. Prognozele de angajare sunt favorabile în toate cele opt regiuni ale țării, angajatorii din regiunea București – Ilfov având cele mai optumiste planuri, cu o previziune netă de angajare de 21% pentru intervalul iulie – septembrie 2019, indicatorul fiind cu 9 puncte procentuale peste cel din trimestrul anterior.

Angajatorii din regiunea Sud raportează o previziune netă de angajare de 15%, intențiile de angajare fiind cu 5 puncte procentuale peste cele din trimestrul anterior. Previziunea netă de angajare se situează la 14% în regiunea Vest, unde optimismul angajatorilor slăbește cu 3 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Cu toate că sunt pozitive, perspectivele de angajare din regiunea Sud-Vest sunt cele mai puțin optimiste din țară, angajatorii din regiune raportând o previziune netă de angajare de 7%, cu 9 puncte procentuale peste trimestrul II, însă cu 5 puncte procentuale sub trimestrul al treilea din 2018. Angajatorii din nouă dintre cele zece sectoare de activitate analizate raportează creșteri ale numărului total de angajați în trimestrul următor. Cele mai optimiste intenții de angajare, cu o reviziune etă de angajare de 29%, sunt raportate de angajatorii din sectorul “Comerț cu ridicata și cu amănuntul”, unde intențiile de angajare s-au îmbunătățit cu 9 puncte procentuale, respectiv 16 puncte procentuale comparativ cu trimestrulal treileaI al anului 2018. De asemenea, un climat de angajare sănătos este preconizat în sectorul “Industrie prelucrătoare”, cu o previziune netă de angajare de 27%, estimare cu 2 puncte procentuale peste cea aferentă trimestrului II.. Cele mai pesimiste planuri sunt raportate de către angajatorii sectorul “Energie electrică, apă, gaz”, cu o previziune netă de -11%, unde intențiile de angajare slăbesc abrupt, cu 17 puncte procentuale față de anul precedent.

“Mai mult 25% dintre angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare raportează intenții de angajare ce pot fi descrise ca răspuns la noua realitate a pieței muncii, care necesită o adaptare permanentă a competențelor și care sporește dificultățile companiilor în a găsi talentul potrivit pentru anumite roluri. Companiile dezvoltă competențele angajaților pe scară cât mai largă, astfel încât aceștia să poată îndeplini roluri noi și complementare cu cele ale roboților. Ne confruntăm cu o revoluție a competențelor și, pe de o parte, companiile joacă un rol esențial în a asigura atragerea talentului de care au nevoie. Pe de altă parte, companiile trebuie să se asigure că oamenii au instrumentele necesare pentru a-și îmbunătăți competențele și de asemenea, că aceștia se pot adapta într-o lume a muncii din ce în ce mai competitivă și mai digitală,” spune Nuno Gameiro. Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul III din 2019 a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 625 de angajatori din România.

Toți participanții la sondaj au fost întrebați: “Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie 2019, în raport cu trimestrul în curs?”

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează