fbpx

Contact

Pierdem 8% din pensia privată Pilon II, dacă se decide suspendarea contribuţiilor în iulie-decembrie 2018

Dacă proiectul de lege propus de Comisia Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) ar fi pus în practică, circa 3,5 miliarde de lei nu ar mai intra în sistemului de pensii private Pilon II, echivalentul a 8% din valoarea actuală a activelor totale, potrivit preşedintelului Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun. Ion Ghizdeanu, preşedintele CNSP spune că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta sau nu pentru Pilonul II.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu există nicio decizie în Guvern sau Coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public. Totuşi, Dragnea spune că ar putea exista o suspendare dacă analiza care se efectuează va arăta necesitatea.

Potrivit unui proiect de lege dezbătut în mass media în ultimele zile şi elaborat de CNSP, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 contribuţiile aferente Pilonului II de Pensii vor fi suspendate. “În condiţiile în care aşa ceva s-ar întâmpla circa 3,5 miliarde de lei pe jumătate de an, mai exact 8% din valoarea activului actual total ar dispărea”, a declarat Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi BCR Pensii.

Practic 8% din pensia aferentă Pilonului II va dispărea din buzunarul fiecărui român pentru totdeauna. În plus, dacă această practică se va generaliza, exact aşa cum a fost şi în cazul guvernului Boc, când în loc de 6% contribuţii la Pilonul II a trebuit să ne mulţumim cu îngheţarea contribuţiilor la 5,1%, iar din 2018 a fost chiar scăzut la 3,7%?

Dacă suspendarea contribuţiilor ar deveni noua realitate, “sistemul de pensii private ar deveni nerelevant pentru scopul pentru care a fost creat. Fiind vorba de prea puţini bani în administrare, sistemul privat de pensii ar cădea în derizoriu”, subliniază Radu Crăciun. În acest context, fodnurile de pensii ar administra doar banii strânşi până acum, la care s-ar adăuga eventuali multiplicatori de profit dar care pot fi de circa 2%-4% pe an, în contextul dobânzilor scăzute practicate la ora actuală pe plan mondial.

În plus, şapte milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor pentru Pilonul II, care a condus atât la pierderea banilor promişi de stat prin lege, cât şi la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani, afirmă reprezentanţii organizaţiei Romanian Business Leaders (RBL).

Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental. Propunerea vine în condiţiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât şi cele pentru sănătate şi şomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalităţile contabile de reţinere şi plată a CAS, având de achitat doar o contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

Sursa: economica.net

Comments

comments

Apelează