Proiect: Mai multe zile de concediu plătit pentru tați
Proiectul de lege prin care tații vor avea dreptul la un număr dublu de zile de concediu la nașterea unui copil a fost înregistrat de Camera Deputaților, care este cameră decizională. Proiectul a fost adoptat de Senat în luna iunie, urmare a faptului că s-a depășit termenului de adoptare. Proiectul de lege prin care tații vor avea dreptul la 10 zile de concediu paternal la nașterea unui copil, față de 5 zile în momentul de față, este mai aproape de momentul în care ar putea fi adoptat.
Proiectul de lege pentru modificarea şi competarea Legii privind concediul paternal nr. 210/1999 a fost înregistrat și prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și trimis pentru raport la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, potrivit informațiilor primite de Economica.net prin platforma Issue Monitoring – o platformă online de monitorizare a inițiativelor legislative în timp real.
Proiectul a trecut deja de Senat, fiind adoptat ca urmare a depășirii termenului de adoptare.
Cum se va acorda concediu paternal
Potrivit proiectului, minimul de zile ce formează concediul paternal garantat va fi de 10 zile lucrătoare față de 5 zile lucratoare cât este acum. De asemenea, proiectul prevede majorarea acestui concediu cu cu 5 zile, cu condiția ca tatăl nou-născutului să fi absolvit un curs de puericultură. Această majorare cu 5 zile nu va modifica durata maximala a concediului paternal prevazută în prezent de legislatia națională.
Totodată, tații vor avea dreptul la acest concediu de fiecare dată când li se naște un copil, În ceea ce privește cursul de puericultură, acesta ar trebui efectuat și absolvit o singură dată.
La sfârșitul concediului paternal, lucrătorul are dreptul de a reveni pe locul său de muncă sau pe un loc echivalent în condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile, are dreptul de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul.
De asemenea, angajatorul trebuie să se asigure de menținerea raportului de muncă pe parcursul acestei perioade de concediu paternal și că respectivului părinte nu ii este aplicat un tratament mai puțin favorabil pe motiv că acesta a solicitat sau a efectuat concediul paternal.
Sursa: www.economica.net