fbpx

Contact

Protest la Ministerul Tineretului și Sportului. Sute de persoane, așteptate să participe la miting

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) organizează un protest la Ministerul Tineretului și Sportului, joi, 2 iulie, începând cu ora 10. 400 de persoane sunt așteptate să participe la mitingul ce va fi urmat de un marș spre Guvern. Angajații au anunțat că își încetează activitatea, joi, între orele 10 și 12, pentru a participa la protestul organizat în fața sediului Ministerului Tinereului și Sportului. La miting sunt așteptate 400 de persoane din București și din țară, care ulterior vor porni în marș spre Guvenr, unde vor depune revendicări.

Sindicaliștii invocă lipsa de personal, supraîncărcarea cu sarcini a angajaţilor existenţi, cumulul de funcţii dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuţii. „MTS este imun la orice propunere de corectare a situaţiei salariaţilor şi respinge dialogul constructiv; puţinele întâlniri se produc cu greu şi fără finalizare concretă. 70% dintre salariaţi au venituri de 1.300 de lei net, fără diferenţiere în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau complexitatea muncii. Funcţiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor – antrenor) sunt încadrate incorect şi neunitar. Marea majoritate a salariilor este aproape de minimul brut pe economie’, conform unui comunicat al SNST, citat de Agerpres. De asemenea, membrii Sindicatului Național Sport și Tineret spun că nu li se acordă sporul sau gradația de vechime. Așa se face că între angajații cu un an să aibă un salariu mai mare decât cei cu 35 de ani vechime, generând astfel situații de inechitate. Totodată, nu sunt plătite zilele de muncă de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici munca suplimentară. Sindicaliștii afirmă că pontajele nu reflectă situația reală, iar Ministerul Tineretului și Sportului refuză să rezolve această problemă.

„Dacă s-ar efectua pontarea corectă, conform Codului muncii, ar fi evidenţiate sute de mii de ore suplimentare prestate anual”, spun sindicaliștii SNST. Alte probleme invocate de protestatari sunt: neacordarea sporului de 25 la sută pentru antrenorii care au sportivi în lotul naţional, astfel că, începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile. În MTS, în afara salariului de bază, nu se acordă niciun spor prevăzut de lege (nu se aplică noul regulament de sporuri pentru condiţii de muncă la nivelul MTS şi al unităţilor subordonate, din motive bugetare; MTS nu confirmă solicitarea fondurilor necesare la rectificarea bugetară), ministerul de resort impune o salarizare inechitabilă în federaţiile sportive naţionale, respectiv salariul minim pe economie, fără diferenţiere după funcţie, studii, vechime etc., nu se acordă voucherele de vacanţă în toate structurile subordonate MTS, iar impozitarea a fost realizată neunitar, conform sursei citate.

O grevă japoneză a avut loc joi, 19 iulie și o altă grevă de avertisment a fost organizată de SNST pe 27 iulie 2018.

Totodată, miercuri, 8 august 2018, va fi o organizată o grevă generală, cu încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret, până la soluţionarea revendicărilor.

Sursa: Libertatea

Comments

comments

Apelează