fbpx

Contact

PwC: 2 din 10 companii estimează o scădere a numărului de relocări la nivelul angajaţilor, în contextul pandemiei

Stare de urgență

Pandemia de coronavirus continuă să evolueze şi să influenţeze modul în care companiile îşi desfăşoară activitatea şi felul în care acestea gestionează relaţia cu angajaţii, în special cu cei detaşaţi, care lucrează în alte ţări decât cea de origine. Astfel, 20% dintre companii se aşteaptă ca numărul relocărilor internaţionale să scadă în viitor ca urmare a acestei crize, în timp ce doar 12% estimează că pandemia va declanşa o regândire fundamentală a mobilităţii lucrătorilor, potrivit unui sondaj PwC, realizat în 37 de ţări la nivel global.

La polul opus, 44% dintre companii au arătat că nu şi-au schimbat planurile de mobilitate şi că vor reveni la activitatea obişnuită cât mai curând posibil.

Deşi multe dintre relocările planificate au fost amânate pe durata pandemiei, 58% dintre companii le-au dat posibilitatea lucrătorilor să lucreze de la distanţă, din ţările de origine. Totodată, două treimi din companiile care aveau angajaţi detaşaţi la începutul pandemiei le-au oferit varianta de a se întoarce acasă, indică analiza PwC. ”În pofida perturbării actuale, proiectele de mobilitate strategică rămân o prioritate pentru marea majoritate a companiilor care sunt optimiste în privinţa continuării planurilor de mobilitate după perioada de lockdown”, transmite Daniel Anghel, Partener şi Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.

În acest context, 40% dintre companii arată că pandemia a avut un impact moderat sau semnificativ asupra capacităţii angajaţilor relocaţi de a-şi continua activităţile ca de obicei, iar peste jumătate (53%) dintre companiile intervievate au spus că angajaţii relocaţi au lucrat de acasă pe perioada de lockdown, în timp ce 33% au precizat că a fost necesară prezenţa acestora la serviciu.

”Atât OECD, cât şi Comisia Europeană au emis recomandări privind stabilirea unor proceduri specifice pentru aceşti lucrători astfel încât să existe o abordare coordonată între state. Urmând exemplul altor state, România ar fi trebuit să ţină seama de aceste recomandări şi să implementeze măsuri fiscale şi de securitate socială speciale pentru persoanele care nu au mai putut să părăsească teritoriul României din cauza restricţiilor de călătorie şi care au continuat să fie prezente şi/sau să muncească pe teritoriul ţării noastre. În lipsa acestor măsuri, aceste persoane riscă să datoreze în România impozit pe venit şi contribuţii sociale pe care, poate, nu le-ar fi datorat dacă nu ar fi fost această situaţie excepţională generată de pandemie şi ar fi putut să plece din România”, explică Irina Nistor, Director Global Mobility Professionals PwC România.

PwC a efectuat sondajul în rândul a peste 350 de companii din 37 de ţări din America de Nord, America de Sud, Europa Centrală şi de Est, Marea Britanie, Europa de Vest şi Asia Pacific, pentru a evalua impactul COVID-19 asupra mobilităţii internaţionale.

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează